Кинезот кој “создаде” ГМО бебе: Горд сум, уште една волонтерка е бремена

Тој, исто така, објасни дека зафатот на оплодување јајца бил спроведен со користење на системот за генетски модификации CRISPR / cAS9, што овозможува многу лесно да се изврши зафатот на геномот на живите суштества

Еден кинески научник, кој објави пред два дена дека “создал“ генетски модифицирани бебиња, се обиде да објасни зошто го сторил тоа на една научна конференција што се одржа во Хонг Конг во средата. Тој рече дека смета дека науката треба да стори повеќе за да им помогне на луѓето да се борат со различни болести.

Како дел од уште една меѓународна конференција за човечкиот геном што се одржа на Универзитетот во Хонг Конг, Хе Џианкуи рече дека е горд на неговата научна работа и објави дека уште една волонтерка е бремена.

Аудиториумот беше претесен за сите заинтересирани за неговата презентација. Веста дека тој направи промени во гените за “создавање” на генетски модифицирани бебиња, девојките кои се родени на почетокот на месецот, предизвика шокирање и осуда на научната заедница.

Се претпоставува дека тој не добил согласност од академската заедница потребна за истражување.

“Се чувствувам гордо, најгордо”, рече тој, истакнувајќи дека неговото достигнување го подобрил квалитетот на животот на неговите пациенти.

Уште една волонтерка е во рана фаза на бременоста

Тој, исто така, објави дека уште една волонтерка, чии ембриони биле подложени на генетски промени во своите клинички студии, е во рана фаза на бременоста.

Тој рече дека неговата студија вклучувала вкупно осум парови, но еден пар се откажал. Предуслов за избор на паровите бил ХИВ – позитивен татко и ХИВ – негативна партнерка.

Хе, кој се образовал во престижниот Универзитет Стенфорд во понеделникот објасни дека генот на ембрионот е модифициран за да стане отпорен на ХИВ инфекција. Тој потоа рече дека “го елиминирал родот наречен CCR5 за да ги направи девојчињата отпорни на ХИВ ако некогаш дојдат во контакт со вирусот”.

Тој, исто така, објасни дека интервенцијата на оплодените јајца била извршена со користење на системот за генетски модификации CRISPR / cAS9 што го олеснува извршувањето на зафатот на геномот на живите суштества.

Научниците Дејвид Балтимор и Роберт Ендрјус после говорот што го одржа Хе, рекоа дека го чувствуваат неодговорен процесот, за да го продолжат додека не се постигнат безбедносните услови.

“Мислам дека тоа е нетранспарентен процес, за кој не знаев сè додека девојчињата не се родија”, рече Ендрјус.

Хе призна дека администрацијата на Универзитетот каде што е вработен, Јужниот Универзитет за наука и технологија во Шенжен, не знаеле дека неговата студија е во тек.

И модераторот на конференцијата, Робин Ловел-Беџ, рече дека нејзините организатори не знаеле “за целата приказна додека не била објавена на почетокот од неделата”.

7 Shares