Кина се ослободи од вирусот | Како? Зошто на западот му е тешко да го спроведе ова!

Павле Мошилац, познат научник кој студирал фармација во Загреб и докторирал хемија во Ирска и работи во Велика Британија на Универзитетот во Манчестер, објави интересна споредба на кинеските и западните одговори на пандемијата на коронавирусите.

„Начинот на кој тие го сторија тоа е апсолутно тешко да се замисли, а уште потешко е да се спроведе во нашата земја“

„Многу Европејци избезумено ја бранат својата „ слобода “, а всушност ја бранат својата удобност, без да разликуваат слобода од удобност и хипериндивидуализам“

Мошилац отпатувал во посета на Кина од каде што се пријавил од карантин во хотел во Ксиан каде што би престојувал уште 13 дена. Тестот покажа дека тој е негативен во однос на коронавирусот, но сепак неговата состојба ќе биде следена уште 13 дена.

Дали има корона во Кина?

„Сигурно се прашувате: добро, дали има корона во Кина, дали Кинезите не лажат дека се ослободиле од ковид-19? Што прават тие за да се случи тоа? За повеќето западњаци (и сите поранешни ју-народи генерално припаѓаат на западњаци, иако ние самите мислиме дека не сме, но генерално сме), ова се легитимни прашања.

Имено, тие очигледно се ослободија од короната, но на начин што е апсолутно тешко да се замисли, а уште потешко да се спроведе во Европа. Имено, многу Европејци избезумено бранат дел од својата „слобода“, а всушност ја бранат својата удобност, без да разликуваат слобода од удобност и хипериндивидуализам.

Улогата на државата, но и на самото општество е ослабена од социјалните филозофии од западните земји, кои под покровителство на либерализмот, ни всадија ултра-себичен хипериндивидуализам и овој општ став: проблем, нека секој се грижи за себе “, пишува Мошилац.

Неколку летови од Европа

„Како прво, има многу малку летови од Европа до Кина. За да се качите во авион, не ви треба само виза, туку и посебен „здравствен аусвајс“ издаден од локалната кинеска амбасада или конзулат, за што ви треба негативен тест за корона не постар од 72 часа пред летот.

И ова е уште попроблематично ако летот ви е во недела, а конзулатот е отворен само до петок попладне. Тогаш буквално не можете да се тестирате во јавен систем (во Велика Британија тоа е NHS), туку само во приватна пракса што гарантира дека ќе го добиете резултатот на време. И тогаш само кога ќе го имате тој „здравствен аусвајс“, можете да летате.

На аеродромот во Амстердам – ​​нема Кинези. Иако претходните години беа насекаде. Само една девојка која исто така долета до Стокхолм. Останатите ја гледаат како вонземјанин. Потоа во Стокхолм полн куфер со проверки и многу мака со тој документ, мерење на температурата на влезот во авионот, и скоро сите во хазмат одела.

Кога слетавме, тие излегоа еден по еден и по ред. Прво проверете ја документацијата, а потоа тестирајте повторно. Сега тоа тестирање беше поинакво отколку во Велика Британија. Во Велика Британија во НХС сами ви дозволуваат да земете брис.

Можете да замислите како некои просечни Џон или Карен можат да земат брис за себе и да бидат онакви какви што треба да бидат. Во приватниот ОК, ликот малку ги изгреба грлото и ноздрите и тоа е тоа.

Во Кина, оператор во одделот за хазмат лопатува длабоко во вашиот нос, спуштен до горниот дел. И тогаш тој ќе ве удави понатаму со тоа што ќе го турне во грлото.

Многу непријатно, но исклучително темелно земање примероци. Од големата болка се сеќавате на стариот професор по аналитичка хемија кој рече дека најважно во аналитиката е добро, темелно и репрезентативно земање примероци. Ако не е како што треба, тогаш залудно имате „ѓубре“, најдобриот метод за вас “, се присетува Мошилац.

Хотел како карантин

Мошилац вели дека после тоа му дал број и автобусот го однел во посебен хотел кој служи само за карантин. „Ја добивате вашата соба од која не можете да излезете 14 дена, де факто ќелија. Фино и убаво, и луксузно, но уапсено.

Тие ви носат храна (не е лошо), и секој од сега и вонземјани се појавуваат во хазмати одела за да ви ја измерат температурата. А потоа за 14 дена повторно тестирање. И само тогаш можете да излезете во јавност.

За тоа време, ова го имате како самоизолација во Велика Британија на која никој не се придржува и нема контрола, ниту е воопшто возможно / изводливо на тоа ниво.

Кина најпрво ја задуши епидемијата на корона на нејзината територија со кратка, но многу брутална и целосна блокада, но потоа се забарикадираше и влезот во Кина е многу потежок.

Не е невозможно, може да биде, но човекот мора да докаже дека е без корона и на никој не му се верува со збор или убави очи. Секој што влегува во Кина се смета за носител на инфекцијата и се третира како епидемиолошка закана. Додека не се докаже спротивното.

Гледам низ прозорецот на хотелот кон улицата … луѓето шетаат претежно без маска, некој носи маска, но главно не. Од автобусот низ Ксијан сè изгледа нормално, дрвјата пораснаа дури и пред повеќе од две години и ми се чини дека Ксијан е уште позелен од порано.

Кинезите очигледно не лажат кога велат дека се ослободиле од короната, но тие се многу внимателни, свесни дека е доволно само малку невнимание за да се врати сè во таа состојба: поради густината на населението, епидемијата е всушност многу потешка и потешко да се контролира него на запад.

„Но, кинеските конфучијански општествени вредности го олеснуваат тоа, додека на Запад ни е многу потешко, каде што не правиме разлика помеѓу„ човековите права и слободи “и„ личната удобност и себичност ““, заклучува Мошилац.

 

10 Shares