Како Ушната Маст (нечистотија) може да октрие Колку сте под Стрес | Да ја следите депресијата и анкциозноста-Новото истражување потврдува

Колку сте под стрес? Вашата ушна маст која се создава во увото може да го задржи одговорот.

Нов метод за собирање и анализа на ушна маст за нивото на стрес хормонот кортизол може да биде едноставен и ефтин начин за следење на менталното здравје на луѓето со депресија и анксиозност.

Кортизолот е клучен хормон кој се качува кога лицето е под стрес и опаѓа кога е опуштено. На краток рок, хормонот е одговорен за одговорот „борба или бегство“, затоа е важен за преживување.

Но, кортизолот често е постојано покачен кај луѓе со депресија и анксиозност, а постојаното високо ниво на кортизол може да има негативни ефекти врз имунитетниот систем, крвниот притисок и другите телесни функции.

Постојат и други нарушувања кои вклучуваат абнормален кортизол, вклучувајќи ја и Кушинговата болест (предизвикана од прекумерно производство на кортизол) и Адисонова болест (предизвикана од недоволното производство на кортизол).

Луѓето со Кушингова болест имаат абнормални масни наслаги, ослабен имунолошки систем и кршливи коски. Луѓето со Адисонова болест имаат опасно низок крвен притисок.

Следење на нивото на кортизол

Постојат многу начини да се измери кортизолот: во плунка, во крв, дури и во косата. Но, плунката и примероците од крв фаќаат само еден момент во времето, а кортизолот значително варира во текот на денот.

Дури и искуството при земање примерок од крв може да го зголеми стресот, а со тоа и нивото на кортизол. Примероците од коса можат да обезбедат слика на кортизол во текот на неколку месеци наместо неколку минути, но косата може да биде скапа за анализа – а некои луѓе немаат многу пари за тоа.

Андрес Херане-Вивес, предавач на Универзитетскиот колеџ во Лондон, Институтот за когнитивна невронаука и Институтот за психијатрија, и неговите колеги наместо тоа се свртеа кон увото.

Ушната маст е стабилна и отпорна на контаминација на бактериите, така што може лесно да се испрати во лабораторија за анализа. Исто така, може да има запис за нивото на кортизол што се протега со недели.

Но, претходните методи за земање маст од увото која се лачи внатре вклучувале земање примерок со шприц во увото и истурање со вода, што може да биде малку болно и стресно.

Значи, Херане-Вивес и неговите колеги развија брис што, кога ќе се користи, нема да биде стресен. Брисот има штит околу рачката, така што луѓето не можат да го стават премногу внатре во увото и да го оштетат ушното тапанче, а сунѓер на крајот ќе го собере примерокот од маст.

Собирање на ушна маст

Во мало мало истражување, истражувачите собрале примерок од крв, коса и ушна маст од 37 учесници во две различни временски точки.

Откриле дека кортизолот е повеќе е концентриран во ушната маст отколку во косата, што овозможува полесна анализа. Анализата на самочистената ушна маст беше исто така побрза и поефикасна од анализата на ушната маст од шприцот, кој мораше да се исуши пред да се користи.

Конечно, ушната маст покажа поголема конзистентност во нивото на кортизол во споредба со другите методи, кои беа почувствителни на флуктуации предизвикани од нешта како што е неодамнешната потрошувачка на алкохол. Учесниците исто така рекоа дека самозимањето на брис е поудобно од методот на земање примерок со шприц.

Истражувачите ги објавија своите откритија на 2 ноември во списанието Хелијон. Херане-Вивес исто така започнува компанија наречена Треарс за пласман на новиот метод. Во иднина, тој се надева дека ушната маст може да се користи и за следење на други хормони.

„По оваа успешна пилот-студија, доколку нашиот уред се задржи на понатамошно испитување во поголемите испитувања, се надеваме дека ќе ја трансформираме дијагностиката и грижата за милиони луѓе со депресија или состојби поврзани со кортизол, како што се Адисонова болест и Кушингов синдром и потенцијално многу други состојби “, рече тој во изјавата.

1 Shares