Како се прави вакцина? И кога би ја имале вакцината против Ковид-19

Вакцините безбедно го воведуваат имунолошкиот систем кај вируси или бактерии (па дури и мали делови од нив). Одбранбениот систем на телото ги препознава како натрапници и ги учи како да се борат против нив.

Тогаш, ако телото е навистина изложено на нив, тоа веќе знае како да се бори против инфекцијата.

Главниот метод на вакцинација со децении е употреба на оригиналниот вирус.

Вакцината против сипаници, рубеола и заушки (ММР) се прави со употреба на ослабени верзии на овие вируси кои не можат да предизвикаат целосна инфекција.

Вакцината за сезонски грип се прави со земање на главните видови на грип што се во оптек и нивно целосно неспособност.

Работата на новиот вирус на корона користи нови, помалку тестирани пристапи наречени вакцини „приклучи и играј“.

Австралиските научници започнаа да инјектираат две потенцијални вакцини на ласици

Бидејќи го знаеме генетскиот код на новиот вирус на корона, Сарс-КоВ-2, сега имаме целосен план за неговото создавање.

Научниците од Оксфорд земаат фрагменти од генетскиот код и ги ставаат во безопасни вируси кои инфицираат шимпанза. Тие се надеваат дека ќе развијат побезбеден вирус кој ќе личи на вирусот корона доволно за да го стимулира одговорот на имунитетот.

Други групи научници користат сурови делови од генетскиот код (делови од ДНК или РНК зависат од истражување) кои штом ќе се инјектираат во телото, треба да предизвикаат производство на протеини кои ќе го научат имунитетот да се бори против вирусот.

Сега можете да „заразите“ некого со безопасен грип и теоретски да му дадете имунитет против оваа инфекција.

Другите групи користат делови од суровиот генетски код (ДНК или РНК, во зависност од пристапот), кои штом ќе се инјектираат во телото, треба да почнат да произведуваат делови од вирусни протеини против кои имунитетот може да започне да учи повторно да се бори.

Кога ќе ја направиме вакцината против Ковид-19?

Под нормални околности, развојот на вакцините трае со години, ако не и со децении. Истражувачите се надеваат дека сега ќе постигнат одреден резултат за само неколку месеци.

Многу експерти веруваат дека вакцината најверојатно ќе биде достапна во средината на 2021 година, што е од 12 до 18 месеци по појавата на новиот вирус.

Тоа би бил огромен научен подвиг и нема гаранција дека ќе успее.

Постојат четири корона вируси кои веќе циркулираат кај човечките суштества. Тие предизвикуваат само настинки, а за ниту една немаме вакцини.

Што друго треба да се направи?

  • Бројни групи истражувачи напорно работат на вакцините, но има уште многу да се стори.
  • Тестовите треба да покажат дека вакцината е безбедна. Нема да се користи ако предизвика повеќе проблеми од самата болест.
  • Клиничките испитувања треба да покажат дека вакцината го стимулира одговорот на имунитетот за да ги заштити луѓето од болеста.
  • Производството на вакцини на големо ќе вклучува производство на милијарди дози.
  • Медицинските власти мора да ја одобрат пред употреба.
  • Конечно, ќе биде огромен и логистички предизвик да се вакцинира мнозинството од светската популација.

Ограничувањата на движењето и карантинот можат да ги забават овие процеси. Колку помалку лица заразени, толку повеќе време ќе биде потребно за да се утврди дали вакцината навистина работи.

Идејата за вакцинирање на луѓе кои подоцна намерно ќе инфицираат (позната како студија за предизвик) би дала побрзи резултати, но се смета за премногу опасна се додека не постои соодветен третман.

Колку луѓе треба да се вакцинираат?

Тешко е да се каже се додека не се знае колку ефективна ќе биде вакцината.

Се проценува дека 60 до 70 проценти од луѓето треба да стекнат имунитет на вирусот за да спречат толку лесно ширење, кое е познато и како колективен имунитет.

Но, тоа значи милијарди луѓе ширум светот, доколку вакцината работи беспрекорно, пишува BBC.

1 Shares