Како делува Малтретирањето од Брат, Сестра или другар врз децата

Додека самата депресија може да предизвика луѓето да предизвикаат самоповредување или да мислат на самоубиство, овие мисли стануваат поизразени кај возрасните во раните дваесетти години кои биле малтретирани во нивниот дом или училиште од пријатели или дури и брат или сестра.

Користејќи ја студијата „Деца од 90-тите години“, истражувачите откриле дека децата кои биле малтретирани од браќа и сестри имаат повеќе проблеми со менталното здравје во зрелоста.

Доколку исто така биле малтретирани од врсници, овој ризик се зголемил понатаму во животот.

Досегашните студии утврдиле дека малтретирањето од сестра или брат има ефект врз менталното здравје во адолесценцијата, меѓутоа, истражувачите во оваа студија откриле дека децата кои биле малтретирани од брат, сестра и пријатели, се со поголема веројатност дека ќе си наштетат на себе.

Овие откритија беа објавени во списанието Frontiers in Psychiatry.

Истражувачите покажуваат дека постои долга сенка фрлена од страна на брат и сестра, силеџиство на самоповредување, обиди за самоубиство и депресија на 24-годишна возраст.

За да се извлечат наодите, од учесниците било побарано да се пријават за малтретирање кога биле на возраст од 12 години, додека депресијата, вознемиреноста, самоубиствената идеја и самоповредувањето биле проценети на 24-годишна возраст.

Од 3.881 млади кои ги испитувале, откриено е дека 31,2% доживеале малтретирање од страна на брат и сестра.

Од оние кои станале жртви и малтретирани од браќа и сестри, 15,1% биле дијагностицирани со клиничка депресија, 35,7% доживеале самоубиствена идеја и 16,1% се самоповредувани со дополнителни 4,9% со намера за самоубиство.

Оние кои доживеале малтретирање од брат и сестра и малтретирање од врсници, двојно се зголемија шансите за развој на клиничка депресија и сметаат на самоубиство.

Д-р Слава Данчев од Универзитетот во Ворвик и универзитетот во Виена рече: „Ова е прва студија која покажува дека да се малтретираат браќа и сестри има негативни ефекти врз менталното здравје во зрелоста кога браќата и сестрите кои не живеат заедно. Тие што се малтретираат дома се исто така, со поголема веројатност да бидат малтретирани од врсниците и да немаат безбеден простор на училиште или дома “.

3 Shares