Како делува Лекот Ремдесивир на КОВИД-19 (истражувања)

Ремдесивир го скратува времето на опоравување на заразени од КОВИД-19 и го намалува ризикот од смрт, покажуваат конечните резултати од студијата на Националниот институт за здравство (НИХ).

Истражувачите откриле дека антивирусниот лек го намалува времето на опоравување за хоспитализирани пациенти со коронавирус за најмалку пет дена.

Уште повеќе, се покажа дека лековите го намалуваат ризикот од смртност од вирусот за дури 30 проценти.

Произведен од Калифорнија, Gilead Science Inc, ремдесивир е единствениот лек одобрен за итна употреба во САД за лекување на сериозно болни пациенти со коронавирус.

Тимот, од Националниот институт за алергија и заразни болести на НИХ (NIAID), вели дека наодите не само што покажуваат како ремдесивир може да помогне во подобрувањето на состојбите на пациентите, туку и како може да ги спречи да развијат тешки компликации.

Истражувачите ги споредиле хоспитализираните пациенти со коронавирус кои примиле антивирусен лек ремдесивир (на сликата) со оние на кои им бил даден плацебо.

„Пораката за дома е ова е првиот чекор“, изјави за DailyMail.com соодветниот автор д-р Џон Бејгел, вонреден директор за клинички истражувања во Одделот за микробиологија и инфективни болести на NIAID.

„Ова е значително подобрување во однос на немањето третман … Значи, ова е многу важен наод, покажува дека можеме да го третираме ова, но работата не е завршена. Ова е само првиот чекор. ‘

Ремдесивир е развиен од Gilead Science за лекување на ебола, смртоносна хеморагична треска што се појави во Западна Африка во 2014 година.

Функционира така што блокира ензим кој му помага на коронавирусот да прави копии од себе и, пак, да се шири низ целото тело.

Во моделите на клетки и животни, студиите покажале дека лекот ја блокирал активноста на Тежок акутен респираторен синдром (САРС) и МЕРС (респираторен синдром на Блискиот исток), кои се братучеди на новиот вирус.

Бејгел објасни дека спречувањето на реплицирање на вирусот му помага на пациентот да „напредува“ и да се избори со инфекцијата затоа што не е „толку неконтролирано“.

За конечни резултати, објавени во New England Journal of Medicine, NIAID регрутира 1.062 пациенти со коронавирус низ Северна Америка, Европа и Азија.

Вкупно 541 пациент беше доделен на 29-дневен курс на ремдесивир, а на останатите 521 пациент им беше даден плацебо.

NIAID откри дека пациентите со лекот имале 50 проценти пократко време за закрепнување отколку оние со плацебо.

Пациентите во групата ремдесивир закрепнаа со просек од 10 дена во споредба со 15 дена за оние на кои им беше даден плацебо.

Исто така, се намали должината на престојот во болница со просек од 12 дена за оние кои го лекот, во споредба со 17 дена за контролната група

Ефектите беа уште поизразени кај оние со тешки случаи, со пациенти со ремдезивир кои се опоравуваа по просек од 11 дена и пациенти на плацебо во просек од 18 дена.

Меѓу повеќе од 900 пациенти со коронавирус кои примале кислород, оние во групата ремдезивир можеле да дишат сами по 13 дена во споредба со 21 ден за оние кои биле на плацебо.

Тимот рече дека придобивките од ремдесивир се најголеми кога биле дадени порано во текот на болеста, но сепак се гледало за оние кои подоцна го примиле.

„Всушност, студијата покажа дека сè уште има корист. Дури и луѓето што дошле доста доцна, по 10 дена [од болест], сепак имале корист од ресевивир ‘, рече Бејгел.

„Да се ​​лекува рано се уште е придобивка, но постоеше јасна корист за оние кои дојдоа за 10 дена или повеќе”.

Резултатите, исто така, сугерираат придобивка за преживување со 11,4 проценти во групата на ремдесивир што умира во споредба со 15,2 проценти во контролната група до 29 ден

Тоа е намалување на ризикот од смртност за околу 30 проценти

Дополнително, беа пријавени посериозни несакани дејства во плацебо групата – 31,6 проценти – во споредба со 24,6 проценти во групата ремдесивир.

Таквите настани вклучуваат акутна респираторна инсуфициенција и потреба за интубирање.

Бејгел вели дека податоците сугерираат дека третманот со ремдесивир може да спречи некои лесни или умерени случаи да преминат во тешки случаи.

„Третманот со ремодесивир ги направи луѓето подобри, но исто така спречи дел од луѓето да им се влоши состојбата“, рече тој.

„Бројките се мали. Но … многу е јасно дека имало помалку луѓе на кои им се влошила состојбата, отколку без лекот.“

1 Shares