Како да ги заштитите садевите и цевките од формирање на бигор

Како да ги заштитите садовите и цевките од непријатниот бигор?

Отстранувачките соединенија, обично базирани на мравја киселина, може да се купат во течна форма или во форма на прашок. Двата вида на средства треба внимателно да се ракуваат: да ги заштитувате очите, да носите гумени ракавици и да бидете сигурни дека хемикалијата нема да допре до материјалот.

Заштита на приборот за готвење

1. Купете вреќичка прашок за отстранување на бигор, пополнете две третини од лончето со млака вода и нанесете околу една третина од содржината на вреќичката. Меурчиња ќе бидат создадени некое време.

Почекајте меурчињата да престанат да се создаваат, па бидете сигурни дека целиот раствор е растворен.

2. Ако не, додадете повеќе прав и продолжете го процесот додека внатрешноста не е чиста. На крајот, можеби ќе треба да го испразните садот, да го наполните со чиста вода, да го варите додека рачката не почне да пука и да падне на парчиња.

Отстранете го остатокот од растворот, испразнете го тенџерето и пополнете две третини од лончето со млака вода и користете повеќе средства за отстранување на вар. Пред да го користите лончето, наполнете го со чиста вода, вријте 10-15 минути, испразнете го и исплакнете го со проточна вода.

Заштита на цевките од бигор

Модерните системи за централно греење не подлежат на формирање на бигор, бидејќи водата што минува низ нив останува затворена внатре и не е заменета со нова.

Во постарите системи, каде што водата за домаќинството и греењето се комбинирани, може да се појави бигор во цевките. И во бојлерот исто така може да се наталожи – ова обично се препознава по тропањето внатре во бојлерот кога се загрева водата.

1. За таа цел, во продавниците за водоинсталатерска опрема можат да се набават посебни хемикалии за отстранување на бигор, кои се пуштаат во оптичкиот систем и го раствораат бигорот.

2. После тоа испуштете ја водата од системот за да ги отстраните хемикалиите. Исто така, може да се набават посебни кристали спакувани во мрежаста вреќичка, која се обесува во резервоар со ладна вода. Заменете ја секои шест до осум месеци.

2 Shares