(ИСТРАЖУВАЊА) Лекарите шокирани: Случај на Асимптоматски Ковид-19 пациент е откриен дека е заразен месеци по првото заразување

Една нова британско-американска студија укажува на многу алармантен случај на пациент кој бил заразен со ковид-19  без никакви симптоми.

Американски и британски научници се вознемирени од необичниот случај на пациент кој има леукемија и е заразен со новиот коронавирус, но досега не покажал никакви симптоми на болест КОВИД-19.

Особено беа шокирани што како асимптоматски заразено лице, пациентот беше заразен дури 70 дена, односно ширеше вирусни честички 70 дена.

Научниот тим го опиша случајот како најдолг случај на кое било лице заразено со вирусот САРС-КоВ-2, кое било асимптоматско цело време.

Студијата е спроведена во соработка со Универзитетот Оксфорд, Националниот институт за алергија и заразни болести на САД, Универзитетот „Машал“ и Универзитетот во Вашингтон во Сиетл.

Предметната пациентка не покажувала никакви симптоми на КОВИД-19 постојано, а честичките на вирусот ги ширела околу неа дури 70 дена по првиот позитивен тест за новиот коронавирус.

Постојат случаи на симптоматски пациенти кои се заразни до 63 дена по првичниот позитивен тест за коронавирус, но имајќи предвид дека станува збор за пациент без никакви симптоми толку долго, научниците сметаат дека ова е особено загрижувачки факт.

Ова е пациент кој нормално има хронична лимфоцитна леукемија (CCL), и беше тестиран за прв пат позитивен на 2 март. Таа беше примена во болница со тешка форма на анемија и оттогаш беше тестирана на коронавирус уште 13 пати и никогаш не покажала симптоми на КОВИД-19.

Постојат сè поголем доказ дека асимптоматски пациенти со компромитиран имунитет и примаат терапии кои ги потиснуваат имунитет одговори го шират вирусот многу подолго од просекот (што е околу 20 дена по првичниот позитивен тест).

Иако е тешко да се заклучи само за еден пациент, нашите податоци сугерираат дека долгорочната инфективност може да биде причина за загриженост кај пациенти со нарушен имунитет, се вели во студијата.

Ова многу веројатно сугерира дека инфективниот вирус ослободен од пациентот сепак може да воспостави продуктивна инфекција при контакт за време на пренесувањето, се додава во студијата.

Лекарите кои го проучувале случајот на жената ја искористиле можноста да проучат како новиот коронавирус мутирал во човечкото тело за време на толку долг период на инфекција. Откриле дека додека во одреден момент се појавиле вирусни варијанти, никој од нив всушност не опстојувал.

Сепак, авторите на студијата предупредуваат дека се потребни повеќе слични истражувања за пошироки заклучоци за инфективноста на пациентите со нарушен имунитет.

извор: студија cell

rt

1 Shares