Истражувањето покажало катастрофални резултати од навиките за миење на рацете

Здравствените работници велат дека рацете треба да се мијат не само по напуштањето на тоалетот, туку и по секое враќање дома од надвор, по бришењето на носот, кивање, кашлање, контакт со животни, изнесување на ѓубрето итн…, но едно германското истражување покажа катастрофални резултати.

Од повеќе од 4.000 испитаници спроведени од германскиот Федерален центар за здравствена едукација, 50 отсто рекле дека секогаш или речиси секогаш ги мијат рацете кога се враќале дома, 25 отсто рекле дека честопати тоа го правеле, а останатите одговориле дека тоа било многу ретко или никогаш.

За споредба, 96 проценти одговориле дека секогаш или речиси секогаш ги мијат рацете по напуштањето на тоалетот.

Испитаниците го поставувале прашањето зошто се толку несовесни кога станува збор за миење на рацете по враќањето дома однадвор. 75 проценти одговориле дека не сметале дека е потребно.

Истражувањето покажа дека само 48 отсто од испитаниците, скоро или речиси секогаш одржуваат хигиена на рацете по контактот со животните, а 26 отсто рекле дека тоа го прават повремено.

72 проценти од оние кои признале дека по контакт со животни ги мијат ретко рацете или никогаш, одговориле дека сметале дека тоа не е потребно или неопходно.

Најчесто, или во 70 проценти од случаите, велат дека не можеле да си ги мијат рацете, бидејќи биле, на пример, во трамвај. 61 отсто рекле дека го заборавиле миењето на рацете, а 49 проценти сметале дека е сосема непотребно.

Хигиената на рацете е важна за да се спречат инфекциите

Медицинскиот персонал и експертите за хигиена истакнуваат дека одржувањето на хигиената на рацете е важна мерка за превенција на инфекции.

Правилната и редовна хигиена на рацете, односно редовното миење на рацете, е добар, лесен и ефтин начин да се спречи ширењето на многу заразни болести кои можат да се пренесат од нечисти раце, како што се обичната настинка, грип, заразна дијареа и заразна жолтица.

Краткото миење раце само со вода не е доволно за да се заштитат од овие инфекции предизвикани од разни микроорганизми. За време на секојдневните активности, рацете се контаминирани со мноштво микроорганизми од околината – преку контакт со контаминирани површини, предмети, луѓе, животни…

Заклучокот е дека рацете секогаш треба да ги миете кога ќе бидат видливо извалкани. Сепак, важно е да се запамети и да ги миете пред да јадете или да подготвувате храна, доење или хранење на бебето, активности што се изведуваат со детето, особено новороденото и доенчето, пред допирање на устата, носот, очите или контакт со болното лице.

16 Shares