(истражување) Како влијаеа Мерките и ограничувањата на карантинот на менталното здравје, спиењето и вежбањето

Истражувањата на научниците во Соединетите Држави (САД) покажуваат дека ограничувањата наметнати за спречување на ширењето на коронавирусот влијаеле на навиките на луѓето, пренесува Anadolu Agency (AA).

Истражувањето, поддржано од Центарот за биомедицински истражувања Пенингтон, ги анализирало одговорите на повеќе од 12.000 луѓе ширум светот, од кои 7.754 одговориле на анкети на Интернет.

Половина од испитаниците живеат во американската држава Луизијана, додека останатите живеат во Австралија, Канада, Велика Британија и многу други земји.

Резултатите покажуваат дека ограничувањата и мерките за карантин придонеле за поздрава исхрана дома.

Од друга страна, откриено е дека за време на престојот дома се јаде повеќе храна, помалку вежбање, подоцна легнува и се чувствува немирно, а нивото на вознемиреност е двојно зголемено.

Резултатите исто така укажаа на промени во однесувањето на луѓето кои се борат со дебелина.

„Третина од дебелите луѓе уште повеќе се здебелија за време на карантин“, рече Помошникот на извршниот директор на Центарот Пенингтон, Лин Редман.

1 Shares