(истражувања) Луѓето со оваа крвна група имаат помала веројатност да фатат коронавирус, тврди студијата

Нивниот ризик од сериозни компликации како што е откажување на органите – па дури и смрт – исто така е намален, велат научниците.

Индивидуите со крвни групи А и АБ се најранливи, укажуваат наодите.

Наодите од две независни студии даваат свежа светлина зошто вирусот е смртоносен за некои – додека други не се ни свесни дека го имале.

Еден тим ги спореди податоците од данскиот здравствен регистар од над 473.000 лица тестирани за Ковид-19 со контролна група од над 2,2 милиони од општата популација.

Имаше помалку позитивни резултати кај оние со крвна група О – најчести – и повеќе кај луѓе со крвна група А, Б и АБ. Стапките на инфекција беа слични во овие три групи.

Водечкиот автор д-р Торбен Барингтон, од Универзитетската болница во Одензе, рече:

„Многу е важно да се разгледа соодветната контролна група бидејќи преваленцата на крвната група може значително да варира во различни етнички групи и различни земји.

„Имаме предност на силна контролна група – Данска е мала, етнички хомогена земја со јавен здравствен систем и централен регистар за лабораториски податоци. Значи, нашата контрола е базирана на население, давајќи им на нашите наоди силна основа.“

Втората студија спроведена на 95 критично болни пациенти Ковид-19 во болницата во Ванкувер открила дека крвните групи А и АБ се изложени на поголем ризик од тешки симптоми отколку оние со О или Б.

Поголема е веројатноста да имаат потреба од механичка вентилација – што сугерира дека имаат поголеми стапки на повреда на белите дробови од вирусот – и дијализа за откажување на бубрезите.

Тоа сугерира дека овие две крвни групи имаат зголемен ризик од дисфункција или откажување на органите поради Ковид-19.

Уште повеќе, додека луѓето со крвни групи А и АБ немаа подолг престој во болницата, тие во просек се задржуваа на единицата за интензивна нега (ИЦУ).

Ова може исто така да сигнализира поголемо ниво на сериозност Covid-19, рече канадскиот тим.

Водечкиот автор д-р Мипиндер Сехон, од Универзитетот во Британска Колумбија, рече: „Уникатниот дел од нашата студија е фокусот на сериозноста на влијанието на крвната група врз Ковид-19.

„Го забележавме ова оштетување на белите дробови и бубрезите и во идните студии, ќе сакаме да го разоткриеме влијанието на крвната група и Ковид-19 врз другите витални органи.

„Од особено значење бидејќи продолжуваме да ја поминуваме пандемијата, сега имаме широк спектар на преживеани кои излегуваат од акутниот дел на Ковид-19, но треба да истражиме механизми со кои ќе ризикуваме да ги раслојуваме оние со подолгорочни ефекти“.

Како што продолжува пандемијата, глобалната заедница за биомедицинско истражување работи итно да ги идентификува факторите на ризик и потенцијалните терапевтски цели.

Потенцијалната улога на крвната група во предвидување на инфекцијата се појави како важно научно прашање. Трудовите, објавени во списанието Blood Advances, додаваат докази за врската.

На почетокот на оваа година, откриено е истражување на над 2.000 пациенти со коронавирус во Кина.

206 кои починале, 85 имале крвна група А – еквивалентно на 41 процент од сите смртни случаи.

Исто така, покажа дека тие се поранливи на инфекција и имаат тенденција да развиваат потешки симптоми. Оние со крвна група О имале „значително помал ризик“ да заболат од оваа болест.

Кинескиот тим ги повика медицинските лица и владите да ги разгледаат разликите во крвната група кога лекуваат пациенти со вирус и помагаат во спречување на ширење на болеста.

Совет е сепак да ги миете рацете и да ги следите упатствата издадени од властите – без оглед на вашата крвна група.

Постојат четири главни крвни групи – дефинирани според нивниот број на антигени и протеини на антитела. Скоро половина од населението во Велика Британија (48%) има крвна група О.

Д-р Хилари во видео интервјуто вели дека вашата крвна група може да ја одреди вашата судбина со коронавирус

извор: mirror

5 Shares