И ова го има: Секс чип за целосно задоволство

Научниците развиваат електронски “секс чип“ кој може да биде вграден во мозокот за да се стимулира задоволството

Чипот работи на принципот на пренесување на слаби сигнали од електродите во мозокот. Технологијата првично се користи во САД за лекување на Паркинсонова болест.

Но, со месеци, научниците се фокусираа на површината на мозокот над очите, исто така позната како фронтален кортекс, и е одговорна за чувствата на задоволство што создаваат храна и секс.

Истражувањето спроведено од професорот Мортен Крингелбах од Универзитетот Оксфорд откри дека фронталниот кортекс може да биде “нова мета-стимулација” во лекувањето на луѓето со анхедонија, кои не можат да го доживеат задоволството од таквите активности.

“Постојат докази дека таквиот чип би можел да функционира. Пред неколку години, научниците изградиле сличен прототип на женскиот мозок со ниско ниво на либидо, и ја претвориле во многу сексуално активна личност. Не сакаше ненадејна промена, па чипот беше отстранет”, додава професорот по неврохирургија, Типу Азиз.

“Но, со развојот на технологијата ќе можеме да користиме подлабока мозочна стимулација во многу области. Тоа ќе биде многу пософистициран метод со поголема контрола, па пациентите можат да го палат и да го гасат чипот колку што е потребно”, објаснува тој.

4 Shares