ХРВАТСКИ НАУЧНИК ОД ОКСФОРД: Вакцината Е веќе произведена | Можеби не е совршена, но една работа е многу важна засега

„Вакцината е веќе произведена и првпат во историјата на производство на вакцини фармацевтската компанија„ АстраЗенека “произведува милијарда дози вакцина во своите 10 фабрики ширум светот’

Кристијан Рамадан, хрватски научник и професор по молекуларна медицина на Оксфорд, откри дека вакцината за коронавирус е веќе произведена и дека се чекаат најновите резултати од тестовите.

Тој за ХРТ изјави дека вакцината во фазите 1 и 2 се покажала како безопасна за здравјето на луѓето и покажала имунолошки одговор. Во фаза 3, рече тој, бројот на луѓе е проширен на 30 000 со вакцината Оксфорд.

„Сега чекаме информации за влијанието на вакцината врз превенцијата од болеста Ковид. Постојат два параметри што треба да се добијат со оваа вакцина, а тоа е да се заштити од најтешките форми на болеста и да се заштити од смртност. Во фаза 3, постарите луѓе исто така покажаа дека имаат имунолошки одговор на вакцината. Според сите параметри, вакцината најверојатно ќе ја заштити постарата популација од тешки инфекции “, изјави Рамадан за ХРТ.

Вакцината пристигнува до Божиќ

„Морам да појаснам дека вакцината е веќе произведена и првпат во историјата на производство на вакцини фармацевтската компанија АстраЗенека произведува милијарда дози вакцина во своите 10 фабрики ширум светот. Сега само ги чекаме најновите резултати. Вакцинацијата првично нема да биде глобална, туку само за најранливите групи и здравствените работници кои се во директен контакт со пациентите.

За нив вакцината ќе биде доставена до Божиќ. Вакцината е подготвена и не е штетна и создава имунолошки одговор и може да се започне со неа. Останува да видиме дали има ефект да нè заштити од тешкиот развој на болести и смрт “, рече Рамадан.

„Првата вакцина нема да биде совршена, но важно е да се помине низ тешка ситуација“

Според хрватскиот научник, 11 вакцини се веќе произведени од разни компании. Рамадан истакнува дека науката не може да се води според предвидувањата, но мора да користи податоци што сè уште се собираат и се надева дека за кратко време, засновано врз 30.000 волонтери од Оксфорд, ќе покажат дека вакцината штити од наезда на корона.

„Третата фаза од нашата вакцина е направена во 2 вакцинации. Првата доза се дава интрамускулно, а втората по 4 недели. Секако постои ревакцинација поради одговорите. Колку време телото ќе биде заштитено кога ќе се развијат имуните клетки, сè уште не е познато, рече тој, додавајќи дека некои податоци покажуваат дека антителата произведени од спонтан имунитет, кога се заразени, траат околу 3 месеци, а потоа паѓаат малку.

Првата вакцина нема да биде совршена, но важно е да се надмине оваа тешка ситуација и да се ублажат последиците од болеста. Во текот на следната година и следната година, квалитетот на вакцината ќе се подобрува, односно неговиот квалитет за одбрана на организмот “, рече Кристијан Рамадан за ХРТ.

3 Shares