Гумата за Џвакање не само што влијае на здивот, туку и на многу други работи во нашето тело

Секогаш бирајте оние без шеќер за да не внесувате непотребни калории и да ја оштетувате глеѓта на забот.

Луѓето џвакаа смола, лисја и восок, се додека не се појавија првите гуми за џвакање – во текот на 19 век во САД, американската војска им ги дала на своите луѓе за да ја намалат напнатоста, и оттогаш тие започнале да се шират низ целото светот.

Експертите тврдат дека гумата за џвакање не е само навика која го освежува здивот, туку влијае и на некои други работи во нашето тело.

Според BrightSide, гумите за џвакање без шеќер ги убиваат бактериите и штитат од кариес и гингивит со лачење на дополнителна плунка што ги мие киселините и остатоците од храна.

Оние со шеќер треба да се избегнуваат бидејќи тој останува на забите, па може да се развие кариес. Џвакањето го забрзува пулсот и го зголемува протокот на крв и нивото на кислород во мозокот – на овој начин се будиме, размислуваме побрзо и подобро и донесуваме одлуки.

Експертите исто така велат дека помагаат при слабеење затоа што можат да го намалат апетитот. Ако ги консумирате точно наутро, не сте толку гладни во текот на денот, и бидејќи тие имаат малку калории, можете да ги земате секогаш кога ќе почувствувате потреба за закуски помеѓу оброците.

Тие исто така ја зголемуваат потрошувачката на енергија и го забрзуваат метаболизмот.

Сепак, бидете внимателни – не менувајте ги главните оброци во текот на денот со кагум. Не можете да го скриете гладот, особено кога станува интензивен, така што лесно може да се случи да се прејадете на крајот на денот.

Дополнителното производство на плунка помага против утринска мачнина. Некои тврдат дека каугумата функционира подобро од лековите, со што се намалува желбата за повраќање, абдоминална непријатност и гадење и е многу подостапна и поевтина.

Меѓутоа, ако имате чувствителен стомак или варење, избегнувајте гума за џвакање.

Кога џвакате, голтате мала количина на воздух и го исполнувате стомакот со гасови што можат да предизвикаат надуеност. Можете исто така да ги намалите симптомите на металоиди со џвакање, бидејќи тоа го намалува нивото на киселина во хранопроводот – ја разредува и неутрализира киселината по тежок оброк.

1 Shares