Ги држите ли вилушката и ножот правилно? Немојте да се посрамотите

Бон-тон на масата е многу важна работа, а ако јадете во ресторан или во друштво, секоја ваша грешка ќе биде многу забележлива.

Една од нив е начинот на држење на приборот за јадење. Неодамнешните истражувања покажаа дека алармантни 40 проценти од Британците не знаат како правилно да држат вилушка и нож. За ние да не го следиме нивниот пример, ви нудиме совети со кои секогаш ќе бидете беспрекорно “пристојни” на масата.

Ако сте збунети околу тоа по која вилушка или лажица треба да посегнете прво, следете го едноставното бон-тон правило: Секогаш користете го приборот за јадење од надвор према внатре.

На почетокот на јадењето секогаш треба да го земете приборот кој е најодалечен од вашата чинија. Ножот се држи во десната, а вилушката во левата рака, но ако јадете само со вилушка, тогаш треба да ја држите во десната рака. Лажицата се држи со ставање на палецот на горната страна на рачката, а показалецот и средниот прст на долната.

Не ја држете вилушката во никој случај како да сакате да ископате со сопственото грабнување. Држете ги ножот и вилушката држејќи ја рачката со палецот и показалецот, а останатото се потпира на трите прста што не се свиткани.

Кога сечете, притиснете го ножот со показалецот, но не премногу блиску до сечилото. Избегнувајте незгодно гребење со приборот на чинијата и не ставајте храна во устата со помош на нож.

Не го испуштајте ножот од раце додека јадете. Една од ретките ситуации кога нема да јадете со нож, а ќе користите вилушка, секако се шпагетите. Сепак, пожелно е да ја држите лажицата во левата рака како дополнителна “алатка“ за да ги завиткате шпагетите на вилушката.

Ако само “правите одмор” од јадење, а не сакате келнерот да ви ја земе чинијата, приборот за јадење што го користите ставете го на чинијата под агол од 45 степени.

Ако сакате келнерот да ја земе чинијата пред вас, но исто така сте ги оставиле вилушката и ножот на чинијата под агол од 45 степени, но во форма на пирамида.

Значи вие со тоа му кажувате на келнерот дека сеуште јадете. Ако направите крст во средината на чинијата со вилушката и ножот, тоа му кажува на келнерот дека го очекувате следниот оброк.

Дали сте ги поставиле вилушката и ножот во исправена, паралелна положба? Со тоа му порачувате на келнерот дека може да ги земе чинијата и приборот за јадење бидејќи сте завршиле со јадење

13 Shares