Германците објавија список на плати: Еве колку всушност заработуваат пекари, касиери, градежници, медицинари и др

Сојузната служба за вработување на Германија објави список на плати од широк спектар на професии.

На овој начин, тамошните институции, според магазинот Феникс, сакаат да обезбедат поголема транспарентност на платите.

Подолу е список на плати за 2019 година, што ја покажува просечната бруто плата на најпопуларните занимања во Германија.

Имајте на ум дека ова се бруто плати, тоа значи дека во Германија од овие плати граѓаните ќе земат од 25 до 40 % помалку пари на нивните сметки за трошење.

Геријатриска медицинска сестра 3032 евра

Фармацевт 6150 евра

Архитект 4087 евра

Асистент на лекар 2448 евра

Оптичар 2448 евра

Пекар 3502 евра

Продавач во пекара 1839 евра

Оператор на багер 3421 евра

Службеник во банка 4875 евра

Градежен инженер 5246 евра

Професионален возач 2556 евра

Економист за бизнис (текстил) 3834 евра

Биолог 5149 евра

Сметководител 3661 евра

Канцелариски службеник 3306 евра

Возач на автобус 2556 евра

Агент за повик центар 2113 евра

Хемиско-технички асистент 3905 евра

Контролер 5277 евра

Секач 3010 евра

Руфер 3265 евра

Диспечерска сцена / филм / телевизија 4866 евра

Службеник 2446 евра

Електричар 3143 евра

Електромеханичар 3694 евра

Техничар за електроника ИТ 3820 евра

Рецепционер 1807 евра

Едукатор 3598 евра

Менаџер на настани 3486 евра

Специјалист за канцелариска комуникација 3306 евра

Инструктор за возење 2837 евра

Управител на филијала на банка 4093 евра

Плекер 3003 евра

Фризер 1684 евра

Возач на виљушкар 2687 евра

Водоводџија за гас и вода 3056 евра

Чистач на згради/фасади 2080 евра

Графички дизајнер 3322 евра

Трговец на големо 3150 евра

Хотелски специјалист 2211 евра

Домашна помош, болничар 2140 евра

Службеник 2889 евра

Индустриски службеник 3624 евра

Индустриски механичар 3922 евра

Компјутерски научник 4236 евра

Електроинженер 5934 евра

Правен службеник 3307 евра

Касиер во трговијата 2214 евра

Келнер/ка 1934 евра.

Менаџер на клучни сметки 5398 евра

Автомеханичар 3077 евра

Готвач 2284 евра

Медицинска сестра со 4 год факултет 3547 евра

Сликар 2776 евра

Работник во магацин 2814 евра

Наставник во основно училиште 4318 евра

Учител во средно училиште 5488 евра

Логистичар 3525 евра

Логопед 2575 евра

Сликар 2776 евра

Асистент за маркетинг 3662 евра

Маркетинг менаџер 4804 евра

Машински инженер 5652 евра

Bиглец 3214 евра

Техничар за мехатроника 3077 евра

Медиа дизајнер за слика и звук 3010 евра

Медицинско-технички лабораториски асистент 3456 евра

Работник со метал 3738 евра

Болничар во клиника 3404 евра

Администратор за човечки ресурси 3889 евра

Физиотерапевт 2513 евра

Пилот повеќе од 6150 евра

Психолог 4537 евра

ПР менаџер 4436 евра

Програмер 4644 евра

Правен асистент 2595 евра

Уредник 4393 евра

Бродски механичар 3953 евра.

Ковач 3050 евра

Секретар 3306 евра

Безбедносна служба 2131 евра.

Инженер за софтвер 5121 евра

Социјален работник затворски систем 3891 евра

Службеник за социјално осигурување 4096 евра

Шпедитер 3252 евра

Даночен службеник 2803 евра

Градител на патишта 3465 евра

Администратор на системот 4722 евра

Технички илустратор 3384 евра

Технички асистент за животна средина 3533 евра

Продавачка 2446 евра

Продавач на осигурување 4609 евра

Правен аналитичар / истражувач 3620 евра

Механичар за алати 3858 евра

Ревизор околу 6150 евра

Стоматолошки техничар 2628 евра

Столар 3153 евра

Списокот објавен од германски Феникс

1 Shares