(ФОТО) Прекрасен Кањон кој неодамна беше откриен во светот | Неверојатната моќ на мајката природа

До неодамна тука живееја само неколку локални земјоделци, а странските посетители не знаеја за тоа. Поради својата јачина и водостојот, никој не дојде овде долго време – областа се сметаше за премногу опасна …

Што е со патувањето во Исланд за повеќе авантуристичките? Тоа е место со чиста природа, создадено од толку силно дејство на реката што влева стравопочит и претпазливост, а неодамна го откри и остатокот од светот.

Е го најдете во источниот дел на Исланд во долината Јакулдалур, наречен кањон Стуглагил.

Тој ја доби својата форма со неверојатно силното дејство на реката Јокла во должина од 150 километри.

Само откако беше изградена блиската хидроцентрала во 2009 година, ситуацијата се смени: нивото на водата на реката опадна и нејзината сила веќе не претставува закана за луѓето. Некогаш насилната река што течеше низ кањонот носејќи тони песок и кал, сега е мирна, тиркизна убавица што патува бавно.

Кањонот наскоро почна да привлекува се повеќе посетители со своите мноштво камени формации. Ако некогаш сте сонувале да ја посетите патеката на Ирскиот гигант, истото можете да го доживеете и тука – Кањонот Стуглагил е местото со најмногу базалтни столбови на целиот Исланд.

Водопадот Стуглафос се издвојува по својата убавина, затоа не го прескокнувајте кога веќе сте се „повлеколе“ на истокот од земјата.

Иако гледајќи ги фотографиите, би заклучиле дека денес кањонот е преплавен со посетители, за среќа на природата – не е. Исто така може да се заблагодари на неговиот ќор-сокак.

Пристапот до кањонот не е многу лесен, а на патот до него има малку знаци и ознаки. Исто така, тој е надвор од стандардните туристички рути, па многумина едноставно го прескокнуваат поради недостаток на време.

Посетителите остро се предупредуваат да не оставаат ѓубре и какви било интервенции. Посебно внимание е потребно во текот на мај и јуни кога гуските наоѓаат место да ги положат своите јајца тука.

6 Shares