(ФОТО) Празни Вреќи за починати се користеле во протести и не биле дел од ‘лажната’ заговор за Ковид-19

Фејсбук објави илјадници пати, обвинувајќи ги властите дека ги обложуваат улиците со празни лажни вреќи  за да ги измамат луѓето за „лажната“ нова пандемија на коронавирусите.

Но, тврдењето е погрешно: фотографијата е направена на протест на САД против начинот на кој владата се справи со кризата со новите коронавируси.

Фотографијата е споделена стотици пати во објавите на Фејсбук, кои сугерираат дека пандемијата е „лажна“ или „лага“, бидејќи жената фотографирана очигледно не можела „да држи мртво тело со една рака“.

Овој јужноафрикански пост на Фејсбук споделен повеќе од 490 пати од 30 мај 2020 година, покажува ред на, како што изгледаат, вреќи за тело, а случаен минувач со едната рака носел една од торбите.

„Силни луѓе, овие здравствени работници за Ковид 19 … тие ги носат мртвите тела со едната рака“, се вели во објавата.

Исто така, архивиравме и други објави на англиски јазик овде и овде.

Слични тврдења кружеа на шпански, португалски и полски јазик, вклучувајќи го и овој пост споделен повеќе од 4.000 пати, како што објави AFP Fact Check Argentina.

Фотографија на протест на активист

Обратно пребарување на сликата во Google ја открива истата слика во овој шпански напис, објавена на 28 мај 2020 година и му се припишува на фотографот Кристобал Херера. „Активистите одржуваат симболичен погреб во знак на протест против повторното отворање на економијата во Флорида“, се вели во натписот на фотографијата.

Проверка на фактите на АФП изврши пребарување на клучни зборови на Гугл за „Кристобал Херера Флорида“ и ја пронајде неговата оригинална фотографија на веб-страницата на Европската агенција за печатни фотографии (ЕПА) на 27 мај 2020 година, во Паркот на пријателството во Мајами.

„Активист носи вреќи, претставувајќи мртви тела за време на симболичен погреб, во знак на протест против повторното отворање на економијата без олеснување на коронавирусот во паркот Факел на пријателството, во центарот на Мајами, Флорида, САД, на 27 мај 2020 година“, се вели во описот.

factcheck

2 Shares