Фармацевтскиот гигант Фајзер Објаснува Колку е Ефикасна Вакцината против Ковид-19

Фармацевтскиот гигант Фајзер вели дека нивната вакцина против коронавирус била повеќе од 90% ефикасна во спречување на болеста врз основа на раните откритија.

Лондон – Американскиот производител на лекови „Фајзер“ во понеделникот изјави дека испитувања врз луѓе покажале дека вакцината против коронавирус е 90% ефикасна во спречување на инфекции со КОВИД-19 кај луѓе за кои не е познато дека веќе имале вирус.

Фармацевтскиот гигант соопшти дека ќе аплицира за Овластување за итна употреба од FDA штом конечните податоци ќе ги исполнат безбедносните пресвртници, што се очекува да се случи во третата недела од ноември.

“Денес е одличен ден за науката и човештвото. Првиот сет на резултати од нашето испитување со вакцини во фаза 3 КОВИД-19 ги ​​дава првичните докази за способноста на нашата вакцина да спречи КОВИД-19”, д-р Алберт Бурла, претседател на Фајзер и извршен директор, се вели во соопштението.

„Ја достигнуваме оваа критична пресвртница во нашата програма за развој на вакцини во време кога на светот му е најпотребно со стапки на инфекции кои поставуваат нови рекорди, болници кои се приближуваат до над капацитет и економии кои се борат повторно да се отворат. Со денешните новости, ние сме значаен чекор поблизу до обезбедување на луѓето ширум светот со многу потребниот чекор напред за да се помогне во ставањето крај на оваа глобална здравствена криза “, продолжи тој.

Доколку биде одобрена, вакцината ќе бара пациентите да примаат две дози, а второто доаѓа 21 ден по првиот.

4 Shares