Еве што треба да знаете за Стевија, некалоричен засладувач !

Сите оние кои се откажале од бел шеќер веројатно веќе се запознаени со Стевија, природен засладувач кој се повеќе се користи како замена.

А еве што треба да знаете за најпопуларниот природен засладувач во светот.

Што е Стевија?

Стевија, или Stevia rebaudiana, е растение кое претежно расте во Јужна Америка, а стотици години луѓето ги користеле лисјата како извор на сладост. Во текот на 1970-тите стана популарно во Јапонија, а тоа е откриено во САД дури во изминатите 10 години, а со самото тоа и во останатиот дел од светот. Денес таа е многу популарна во светот, бидејќи содржи 0 калории.

Што е Стевија засладувач?

Стевија засладувач, која можете да ја најдете во продажба, е екстракт од билка со интензивен сладок вкус, без калории, што се покажа како одлична замена за шеќер. Минатата година беше исклучително популарна благодарение на нејзината репутација како “поприроден” засладувач во споредба со обичните, лабораториски, вештачки засладувачи.

Како се добива Стевија?

За разлика од вештачките засладувачи, кои се направени во лабораторијата, Стевија се добива со обработка на листовите од растението, кои прво се берат и сушат па се натопуваат во топла вода.

Течноста потоа се филтрира и центрифугира за да се добие екстракт од компоненти со интензивно сладок лист што е исклучително моќен, до 350 пати посладок од шеќерот. Тие потоа се мешаат со било кој број на адитиви, како што се декстроза или малтодекстрин, за да се намали интензитетот на сладост што може да се приклучи во храната.

Дали Стевија е здрава?

Многу се зборува за тоа како Стевија има корисен ефект врз нивото на шеќер во крвта, што ја прави идеална за луѓе со дијабетес тип 2 и оние кои сакаат да ги изгубат килограмите. Сепак, нема конкретни докази дека Стевија е добра или лоша за здравјето.

Нема конкретни докази дека ќе бидете поздрави ако користите Стевија наместо шеќер, единствената докажана корист од овој засладувач е дека е погодна за дијабетичари. Постојат индикации дека Стевија е добра за одржување на крвниот притисок, но и за тоа нема конкретни докази. Како и да е, секако користете ја Стевија како замена за шеќер, но не очекувајте вашето здравје да се подобри.

Дали Стевија е добра за губење на килограмите?

Сè уште не е јасно дали Стевија може да ви помогне да ја изгубите телесната тежина. Теоретски, ова треба да биде можно ако консумирате засладувач со 0 калории наместо традиционалниот шеќер. Но, човечкото тело е сложено и истражувањата сè уште не докажале дека засладувачите без калори, вклучувајќи ја и Стевија, доведуваат до губење на килограмите или одржување на посакуваната тежина.

Неколку студии беа спроведени за тоа колку храна конзумирале луѓе кои пиеле засладени пијалоци со вештачки засладувач, во споредба со оние кои пиеле со бел шеќер. Резултатите беа нејасни, бидејќи во некои случаи луѓето кои пиеле Стевија јаделе повеќе, додека во други случаи луѓето што пиеле засладени пијалоци јаделе поголема количина на храна.

5 Shares