Еве што може да се случи ако случајно изедете мувла и од која храна може само да ја исчистите

Уживавте во вашиот појадок, а потоа забележавте дека има мувла на храната што ја јадевте а е купена пред ден или два? Има само неколку зелени точки?

Но веќе гризнавте две залчиња и сега се прашувате дали тоа може да ве разболи?

Може ли да се разболите ако јадете мувла?

Како прво, нема причина за паника. Повеќето здрави луѓе повремено можат случајно да јадат парче мувла без никакви последици. Реакцијата во голема мера зависи од тоа за каков вид на храна станува збор, но и од вашата здравствена состојба, особено од имунитетниот систем.

Што воопшто е мувлата на храната?

Мувлата е всушност микроскопска габа што може да расте на дрво, хартија, тепих, храна и некои градежни материјали. За да се размножуваат, на габите од мувла им треба вода и влага. Каде и да има влага и кислород, може да се развие габа, а тоа го вклучува вашиот, на пример, многу стар душек.

– Постојат толку многу видови на габи, според околу 300 000 или дури и повеќе и затоа габите што се појавија на вашиот појадок може да изгледаат поразлично од габите на месото што сте сакале да ги јадете за ручек.

За разлика од бактериите, габите се видливи дури и без микроскоп. Тие се филаментозни структури, а филаментите или хифите се состојат од тубуларни клетки кои формираат испреплетена маса.

Ниту, пак, можат да навлезат длабоко во храната, а на нивниот врв што се издига над површината на храната има спори. Спорите на мувла даваат различни бои и помагаат да се шират од една на друга површина.

Професоф на Колеџот за земјоделство и животни науки на Роберт Гравани С Корнел во Newујорк вели дека мувлата е природен деконструктор. Со други зборови, ако има мувла на овошно дрво, тоа ќе изгние и ќе се распадне со текот на времето.

Во ова габите се многу ефикасни. Тие брзо се размножуваат во топла и влажна средина, но тоа не значи дека не можат да се шират на некоја храна во вашиот фрижидер.

Покрај тоа, тие се многу отпорни и добро толерираат конзерванси како што се сол и шеќер.

Добра и лоша мувла

Не сите мувли се лоши за здравјето, напротив, некои видови можат да бидат многу корисни. Антибиотикот пеницилин кој спаси многу животи е направен од мувла Пеницилиум, а некои тврди сирења се направени и од мувла.

Алергиски реакции на мувла

– Некои луѓе се алергични на мувла. Претежно е присутна мувла во околината, а не храна, но кај такви луѓе, изложеноста на мувла може да предизвика повраќање, дијареја или главоболки – вели др. Иванина.

Скриените спори на мувла може да се појават во вашиот дом и да предизвикаат здравствени проблеми кај таквите луѓе. Ако страдате од некоја болест што влијае на вашиот имунолошки систем, изложеноста на мувла може да биде многу опасна.

– Во тој случај може да имате многу полоша реакција по конзумирање мувла во споредба со повеќето луѓе. Тоа е затоа што немате здрав имунолошки систем кој би престанал со ваква реакција – предупредува др. Иванина.

Некои видови мувла лачат токсични материи

Мал број на мувли лачат микотоксини или токсични материи што можат да бидат многу штетни за вас. На пример, мувла од еден вид габа наречена Aspergillus може да предизвика афлатоксикоза, опасна по живот форма на труење со храна што може да го оштети црниот дроб.

Овој вид мувла обично се крие во зрна, семиња како што се семе од сончоглед, кикирики или соја. Овие микотоксини се поврзани со рак кај животни и можат да предизвикаат оштетување на црниот дроб кај луѓето.

Кога да се фрли, а кога да се гребе мувлата од храната

Сирења

• Тврди сирења:

(не мешајте ги со тврди сирења направени од мувла) може да ги консумирате ако исечете најмалку 2,5 см околу и под калапот. Ставете го ножот што е можно подалеку од калапот за да не ги ширите спорите над остатокот од сирењето.

• Меки сирења:

Ако видите мувла на кој било вид меко сирење, крем сирење, урда или лушпесто сирење, фрлете го веднаш. Покрај мувла, таму може да се најдат и бактерии.

Зеленчук и овошје

• Меко:

Ако забележите траги од мувла на меко овошје или зеленчук, како што се праски или домати, фрлете го бидејќи може да биде загадено под површината. Запомнете дека дури и мувлата може да достигне длабоко во храната.

• Тврдо:

Ако ги отсечете сите делови погодени од мувлата, остатокот може да го јадете. Причината е дека тврдото овошје и зеленчук, како што се зелката, морковот или јаболката, имаат помала содржина на влага и мувлата не може да навлезе длабоко во нив толку лесно.

Месо, сланина и виршли

Правило е дека ваквите производи, доколку имаат траги од мувла, се фрлаат затоа што можат да бидат заразени со мувла длабоко под површината, а заедно со мувлата може да бидат контаминирани и со бактерии.

Тврда салама и колбаси

Можете да ги консумирате ако извадите видлива мувла од површината.

Варена храна и остатоци од варено месо, вклучувајќи живина

Фрлете ја таквата храна веднаш затоа што постои голема веројатност мувла да навлезе длабоко во неа, како и дека има и бактерии.

Варени житарици и тестенини

Истото важи и за останатите готвени јадења, фрлете ги.

Јогурт и крем

Ако забележите мувла, веднаш фрлете го кремот и јогуртот. Сигурно се шири под површината, а со тоа и бактериите.

Џемови и мармалади

И треба да се фрли, ако има калап. Овие намирници можат да произведат микотоксин доколку на нив се појави мувла и затоа секој микробиолог ќе ви каже дека во никој случај не ја лажирајте мувлата од површината за да го потрошите остатокот.

Леб и пекарски производи

Фрлете ги затоа што храната без конзерванси има уште поголем ризик од ширење на мувла.

Како да се избегне формирање на мувла

• Чувајте овошје и зеленчук во одделни пластични кеси во фиоките на фрижидерот

• Варената храна треба да биде покриена така што не доаѓа во контакт со спори на габи во воздухот или покриена со фолија.

• Чистете го фрижидерот и садот во кој го чувате лебот што почесто.

2 Shares