Еве што се случува со вашето тело кога спиете премногу малку

Спиењето и добриот одмор се вистински лек.

Ако не ни верувате, дозволете истражувањето кое докажало дека луѓето што редовно спијат речиси никогаш не се разболеле, да не убеди на спротивното. Препорачаното време за спиење е секоја ноќ помеѓу 7 до 9 часа, а ако не, вашето тело почнува да страда и да забавува.

Имено, малото количество на спиење на дневна основа предизвикува помалку меморија, а ризикот од Алцхајмерова болест се зголемува, бидејќи недостатокот на спиење промовира зголемени рецептори на бета-амилоид, токсичен хормон кој е една од главните причини за оваа болест.

За жал, оваа лоша вест не е завршена. Имено, заради премалку сон, имуните клетки стануваат 70 проценти помалку ефикасни во борбата против клетките на ракот, што доведува до развој на оваа малигна болест во нашето тело.

Покрај тоа, исто така, страда и кардиоваскуларниот систем. Крвниот притисок значително се зголемува и има дури 200 проценти поголеми шанси за мозочен удар, отколку кај луѓе со нормални ритми на спиење.

Инаку, нашето тело работи убаво додека сме будни најмалку 16 поврзани часови. Се повеќе и повеќе од ова ја влошува менталната и физичката состојба на телото и ги успорува основните функции.

6 Shares