Данците пронајдоа Корона вирус во овие животни | Ќе убие 17 Милиони од нив

Данска, најголемиот светски производител на визон, објави дека планира да уништи дури 17 милиони визони поради стравувањето дека новата мутација на коронавирус, способна да се шири од животното на луѓето, може да ги доведе во опасност идните вакцини.

Говорејќи на прес-конференција во средата, данскиот премиер Мете Фредериксен рече дека 12 лица веќе се заразиле со мутиран вирус.

Мутацијата, предупреди Фредериксен, е откриена дека ја поткопува способноста на организмот да формира антитела, што може да ја загрози ефикасноста на вакцините за коронавируси кои се во тек.

Опишувајќи ја ситуацијата како „многу, многу сериозна“, премиерот рече дека епидемиите на фармите со визон претставуваат јавен здравствен ризик.

„Ние имаме голема одговорност кон сопственото население, но со мутацијата што сега е откриена, имаме уште поголема одговорност и за остатокот од светот“, рече таа.

Според владата на Данска, случаи на коронавируси се откриени низ повеќе фарми со визон во северниот дел на регионот Јутланд, како и во другите делови на Европа, веќе со месеци.

Цитирајќи податоци од министерот за здравство на земјата, Ројтерс објави дека околу половина од 783 лица заразени со коронавирус само во северна Данска имале случаи кои потекнувале од фармите со визони во регионот.

„Ние имаме голема одговорност кон сопственото население, но со мутацијата што сега е откриена, имаме уште поголема одговорност и за остатокот од светот“, рече таа.

Според владата на Данска, случаи на коронавируси се откриени низ повеќе фарми со визон во северниот дел на регионот Јутланд, како и во другите делови на Европа, веќе со месеци.

Цитирајќи податоци од министерот за здравство на земјата, Ројтерс објави дека околу половина од 783 лица заразени со коронавирус само во северна Данска имале случаи кои потекнувале од фармите со визони во регионот.

извор: independent

1 Shares