Дали знаете што се всушност насобраните лигави израстоци во цревото и главата на тушот?

Израстоците на тушот всушност се секрети на микроорганизми кои живеат во водата, а ги користат за живеалишта. Кога млазот на водата е посилен, парчињата се откинуваат и се распрскуваат по нашето тело

Д-р Роб Дан, биолог од државниот Универзитет во Северна Каролина, и автор на книгата “Never Home Alone”, е речиси опседнат со изучување на малите организми кои не можеме да ги видиме без микроскоп. Тие се насекаде околу нас, а особено тоа се топли и влажни места кои никој премногу не ги допира.

Една од нив е главата на тушот и цевката преку која водата доаѓа до неа.

Тој и неговиот тим направија големи истражувања во тушевите во кои прегледаа голем број бањи низ светот.

Тие ја бараа најчистата и најнечистата вода што ја користиме за туширање. Особено тие беа заинтересирани за бактериите кои живеат во системите за вода и често се гости на нашите тушеви.

Д-р Дан вели дека се испоставува дека ќе бидеме поздрави ако се тушираме помалку. Тој ги советува луѓето да го претстават своето туширање и да замислат да бидат под туш и да пуштат топла вода на лицето, а во водата има милиони мали живи суштества кои се пробиваат низ телото.

– Имате мала контрола врз тој живот во вашиот туш. Ситните школки, група микроорганизми наречени нетуберкулозни миобактерии (НТБ), се неизбежни во водата.

Иако нивната цел не е да живеат во нашите тела, тие често се наоѓаат таму и може да бидат опасни за луѓето со пониски имунолошки системи, но здравствените компликации се многу ретки – објаснува д-р Дан.

– Миобактериите се интересни затоа што многу малку знаеме зошто се појавуваат почесто и зошто се разликуваат од место до место. И, имаме сè повеќе и повеќе докази дека тушевите се виновни за тоа, на овој начин или на друг начин. Ако ја одвртите главата од тушот и погледнете во неа, ќе видите насобрани кластери во цревото – додава тој.

Овие акумулации се всушност биофилм, секреција на микроорганизми кои живеат во вода, а ги користат за да имаат цврсти живеалишта, некој вид на градба направена од цврсти комплексни јагленохидрати.

Кога млазот на вода е посилен, парчињата излегуваат и се распрскуваат низ нашето тело, очи, уста, нос…

Истражувањето илјадници тушеви и видови во нивната внатрешност покажа дека нивните колонии се почести во САД отколку во Европа.

Исто така, разновидноста на микроорганизми во водата е помала во големите системи за вода каде што се користи хлорот, но присуството на повеќе миобактерии кои може да нѐ направат поболни и кои се поотпорни па можат да издржат хлор, кои другите не можат и така да станат најмоќните и најрезистентни бактерии и да ги победат другите животни форми кои би можеле да се натпреваруваат со нив.

Овој професор вели дека е подобро да се има пластичен туш.

– Пластиката е помалку биоразградлива, така што другите бактерии можат да јадат малку пластика и да се натпреваруваат со миобактериите. Исто така, целата вода што ја пиеме има живот во себе – габи, протозои итн.

Се обидуваме да разбереме како да се справиме со оние што прават штета, како патогени и миокарди од фекално потекло – објаснува професорот.

– Нефилтрираната вода многу ги прави нашите системи да работат, природната контрола и балансирањето што нам ни оди во корист… ако не ги уништиме тие работи – додаде тој.

Истражувањата покажаа дека децата кои се изложени на нечистотија, прашина, бактерии, миленичиња, итн., имаат подобар имунолошки систем. Затоа, не е најпаметна работа во светот да се обидете да живеете во стерилни услови, така само си штетите себе и на вашето семејство.

Значи, не е лошо, вели д-р Дан, да им дозволите на некои нечистотии да се акумулираат во тушот.

Не ја чистете куќата претерано

Чистењето на куќата со разни средства за дезинфекција е голема грешка. Стерилните домови не се нужно и поздрави за луѓето – токму спротивното, а со тоа многу доктори се согласуваат. Изложеноста на бактерии е добра за зајакнување на имунитетот, а добар имунитет го прави телото поотпорно на разни болести.

Експертите велат дека куќата треба да се дезинфицира во случаи каде, на пример, некој во семејството има некоја заразна болест и со тоа се намалува можноста за проширување на инфекцијата на други лица.

Исто така, некои локации треба редовно да се чистат затоа што можат да бидат лежишта на бактерии, како што се на пример, фрижидерот и тоалетот.

И честото туширање не е паметно

Хемикалиите во геловите за туширање ја нарушуваат природната рамнотежа на бактериите на кожата кои штитат од акни и егзема, додека контактот со нечистотијата ги изучува да ги идентификуваат штетните бацили.

Оваа навика го уништува имунитетот и ги нарушува чувствителните природни нивоа на бактерии на кожата кои не се таму без причина. Тие имено, ако не се вознемирени, во контакт со нечистотијата ги препознаваат штетните бактерии и ја штитат кожата, на пример, од акни и егзема.

10 Shares