Дали знаете кои маски за лице се (не) ефикасни во заштитата?

Постојат многу различни видови на маски за лице и не се сите исти, а голем број луѓе користат немедицински маски за лице.

Студија објавена во списанието Science Advances беше спроведена на Универзитетот Дјук со цел да се тестираат различни типови маски и да се утврди нивната ефикасност во спречување на ширење на капки од дишење додека корисникот зборува.

Користејќи камера и ласер, научниците откриле дека маската N95 и трислојната хируршка маска се најефикасни. Додека најмалку ефикасни се таканаречените платнени маски, обични маски од обично платно, и користењето како маска дел од облеката завиткана околу вратот и подигната за да се покријат устата и носот со нив.

Тестот го поминаа и марамите и ткаенините маски, но не се ефикасни како N-95 маските и обичните медицински маски.

2 Shares