Дали знаете како и дали водата за пиење се чува

Во случај да имате рестрикции на вода, или да треба да чувате подолго вода во вашиот дом ова треба да го знаете.

Водата во шише има долг рок на траење. Тоа трае во суштина засекогаш, сè додека капачето не е отворено од фабричкото затворање, иако можеби нема да има одличен вкус за една година или повеќе по флаширање, таа нема да биде расипана.

Може ли водата од чешма да се чува на неодредено време? Homeland Security препорачува домаќинствата да чуваат најмалку еден литар до два вода по лице на ден, а три дена во случај на вонредна состојба.

Додека можете да користите вода во комерцијално флаширано шише, можете да чувате вода директно од чешмата во вашата кујна.

Експертите препорачуваат складирање на вода од чешма во чиста пластика, стакло, емајлиран метал или контејнери од фиберглас. Откако ќе го наполните садот, тој треба добро да се запечати и да се чува на темно и ладно место.

Водата треба да се исфрла на секои шест месеци. Таа не мора да биде „лоша“, но може да добиете некои алги на контејнерот и постои мал ризик од раст на бактериите по неколкумесечно складирање.

Генерално се предлага да се исфрли флашираната вода во рок од две недели откако ќе ја отворите, но препораката на ФЕМА за колку време можете да ја задржите водата од чешма е доста подолга.

Ако водата почне да станува зелена, користете ја за напојување на вашите растенија; потоа исчистете го контејнерот и пополнете го со свежа вода од чешма.

Слично на тоа, фрлете ја водата од чешмата ако развие друга промена на бојата или има „исклучен“ мирис.

3 Shares