Дали ве нервираат мали влакна на мебелот и теписите? Исчистете ги за само неколку минути со овие трикови

Малите влакненца се насекаде низ домот, можеби чувате милениче и имате влакна од него, но и ние луѓето исфрламе влакна кои влегуваат во нашиот мебел и теписи и тешко се чистат.

За да ви ја олесниме работата, ви покажуваме едноставни совети за чистење на влакната од непристапни места.

Леплив валјак за отстранување на влакна

Иако секој валјак е одличен за отстранување на животинска и човечка коса, оние на база на гел се одлични за теписи и мебел. Можете лесно да ги измиете и повторно да ги користите, наместо да трошите безброј парчиња хартија за чистење.

Леплива лента

Завиткајте парче леплива лента околу вашата рака, така што леплива страна е свртена кон надвор и користете ја за да ги соберете влакната на вашиот мебел.

Ова е одлично за тесни и тешко достапни места до кои не можете да стигнете со леплив валјак.

Чистач за стакло

Бидејќи се направени од гума, средства за чистење прозорци собираат вода, како и коса. Само користете го за да го поминете мебелот и да ги соберете сите влакна што се заглавени во него.

Омекнувач за алишта

Омекнувачот за ткаенини е одличен за отстранување на влакна од теписи бидејќи спречува косата да се држи до материјалот. Во едно шише со спреј, измешајте четвртина од капакот на омекнувачот и наполнете го остатокот со вода.

Попрскајте ги теписите, а потоа поминете со правосмукалка.

Сода бикарбона

Сода бикарбоната е одлична за чистење на косата бидејќи апсорбира масло од косата и го олеснува собирањето. Едноставно посипете ги теписите со сода бикарбона, оставете ги да делуваат неколку минути, а потоа исчистете ги со правосмукалка.

Покрај чистењето на косата и влакната, содата ќе ги исчисти и сите непријатни мириси од тепихот.

2 Shares