Дали треба да започнеме да земаме витамин Д за време на пандемијата?

Експертите за јавно здравје препорачуваат земање додатоци на витамин Д за време на изолацијата.

Се повеќе има прашања во врска со тоа дали витаминот Д може да му помогне на телото да се заштити или да се одбрани од вирусот ковид-19.

Под нормални околности, многумина од нас добиваат доволно овој витамин само со поминување време надвор. Нашата кожа го прави тоа кога е изложено на сонце.

Витаминот од сончева светлина, во комбинација со други витамини, може да му помогне на нашето тело да остане во форма и да се бори против болести и инфекции – што е важно за време на ваква пандемија.

Па, на кого можеби ќе му требаат додатоци од витамин Д?

Луѓето во Велика Британија веќе се советуваат да размислат за земање додаток од 10 микрограми дневно во текот на зимските месеци (октомври до март), како и во текот на целата година, доколку не поминат доволно време надвор.

Англиските здравствени експерти се загрижени дека луѓето можат да имаат недостаток на витамини за време на пандемија, кога главниот совет е да поминуваат што повеќе време дома.

Се препорачува витамин Д во текот на целата година, ако:

  • Не сте често надвор – ако сте повеќе време дома затоа што се заштитувате од сонцето, на пример;
  • Живеат во дом за стари лица;
  • Обично носите облека што покрива поголем дел од вашата кожа додека сте надвор.
  • Луѓето со темна кожа веројатно не добиваат доволно сонце дури и ако редовно поминуваат време на отворено и треба да размислат да земаат додатоци во текот на целата година.

Постојат научни докази дека црнците, Азијците и припадниците на етничките малцинства се изложени на зголемен ризик од сериозно заболување од коронавирус.

Сара Станер од британската фондација за исхрана рече: „За жал, бидејќи вирусот корона продолжува да влијае на животот на сите нас, многу од нив имаат ограничено време да го поминат надвор“.

Може ли витаминот Д да го запре вирусот корона?

Не, Нема докази дека го намалува ризикот од инфекција или коронарна срцева болест.

Но, експертите сметаат дека може да имате корист од тоа за време на пандемија.

Додатоците на витамин Д ќе го подобрат здравјето на луѓето кои го немаат доволно.

Некои истражувачи сугерираат дека недостаток на витамин Д може да биде поврзан со полоши резултати ако некој се зарази со коронавирус. Но, хронични фактори на ризик, како што се срцеви заболувања, се исто така чести кај овие пациенти, што го отежнува извлекувањето на вистинските заклучоци.

Шпански и француски истражувачи спроведуваат клинички испитувања за да видат дали витаминот Д им помага на пациентите со коронавирус.

Професорот Џон Родос, професор во медицината во Велика Британија, вели дека витаминот Д има антиинфламаторни својства и постојат некои истражувања кои сугерираат дека може да го олесни имунолошкиот одговор на организмот на вируси.

Ова може да биде важно кај многу болни пациенти со корона кога сериозни повреди на белите дробови може да резултираат од воспалителна „цитокинска бура“ како одговор на вирусот, иако се потребни многу повеќе истражувања за да се проучи, вели тој.

2 Shares