Дали имате редовно? Истражувањето за менструацијата донесе шокантно откритие што ги загрижи жените ширум светот

Студија објавена во британскиот медицински журнал е спроведена на 80 000 жени кои ги снимале деталите за менструацијата две децении.

Ако имате неправилни менструации, имате сериозна причина да се грижите.

Имено, новото научно истражување донесе шокантен заклучок – жените кои имаат нередовна менструација многу поверојатно ќе умрат млади.

Експертите велат дека нивните откритија покажуваат дека жените кои пропуштаат менструација или имаат неправилни менструални циклуси, дефинитивно треба да разговараат со својот матичен лекар за ова, бидејќи тоа може да укаже на многу посериозна здравствена состојба.

Истражувачите од Универзитетот Харвард прегледале податоци од 80.000 жени во менопауза со просечна возраст од 38 години, кои известувале за должината на менструалниот циклус во текот на две децении.

Жените со неправилен циклус значително поголема веројатност да имаат прекумерна тежина, имаат висок крвен притисок, висок холестерол, дијабетес или зголемен раст на косата.

Експертите заклучија дека ова веројатно се должи на хормонална нерамнотежа, додавајќи дека менструалните циклуси на жените се добар показател за нивното целокупно здравје.

По прилагодувањето за возраста, тежината и резултатите од начинот на живот, студијата открива дека жените кои имале неправилни периоди на возраст од 29 до 47 години имале скоро 70 проценти поголема веројатност да умрат рано.

И жените со циклус подолг од 40 дена, исто така, се соочија со многу поголем ризик од оние со должина на циклус од 26 до 31 ден. Една студија објавена во британскиот медицински журнал вели дека се појавил главниот ризик – смрт од срцеви заболувања.

Научниците велат дека ова е веројатно затоа што хормоналната нерамнотежа поврзана со неправилни периоди може да предизвика други болести, вклучувајќи рак, дијабетес и срцеви заболувања.

Пропуштени или нередовни периоди, исто така, често се предизвикани од синдром на полицистични јајници (PCOS), кој е поврзан со абнормални нивоа на хормони, вклучувајќи високи нивоа на инсулин, што го зголемува ризикот од дијабетес и кардиоваскуларни болести.

„Нашите резултати ја потенцираат потребата лекарите од примарната здравствена заштита да вклучат карактеристики на менструалниот циклус за време на репродуктивните години како витални знаци за проценка на општото здравје на жените“, изјави за Дејли Меил, водачот на студијата Ји-Син Ванг од Школата за јавно здравје на Харвард.

Исто така, се покажа дека стапката на смртност е малку поголема кај жени кои пушат и кај оние кои земале апчиња за контрацепција како тинејџери.

„Важна точка илустрирана од ова истражување е дека редовната менструација и репродуктивното здравје овозможуваат прозорец кон целокупното долгорочно здравје“, рече професорот Адам Бален, портпарол на Кралскиот колеџ за акушери и гинеколози за репродуктивна медицина.

Професорот Вибке Арлт од Универзитетот во Бирмингем за Дејли Меил изјави дека жените со нередовна менструација дефинитивно треба да го посетат својот матичен лекар, ендокринолог или гинеколог „за понатамошни совети од специјалист“, додека професорката Рејчел Трајб од Кралскиот колеџ во Лондон рече дека се надева дека овие наоди ќе го „охрабрат“ истражувањето за неправилни менструални циклуси за потенцијално „подобрување на репродуктивното здравје и последователните долгорочни исходи“.

извор: bmj

1 Shares