Дали имам Ковид-19, грип или настинка? | Корона вируси и симптоми

Настинката, грипот и Ковид-19 се предизвикани од различни вируси, но можат да имаат слични симптоми.

Затоа е тешко да се утврди за што станува збор.

Повеќето луѓе кои се чувствуваат болни од ковид-19 ќе имаат барем еден од клучните симптоми:

– висока температура – континуирана кашлица – губење или промена на сетилото за мирис или вкус.

Што треба да знаете за другите болести што може да ги зафатите во наредните месеци?

Дали треската значи дека имате корона вирус?

Имате висока температура – 37,8 степени Целзиусови или повисока. Оваа треска може да се појави и кога телото се бори против каква било инфекција – не само со вирусот ковид-19.

Најдобро е да користите термометар за мерење. Но, ако го немате, проверете дали вие или лицето за кое сте загрижени е жешко на допир на градите или грбот.

Иако треската е клучен симптом на коронавирусот ковид-19, може исто така да се случи да имате грип или друга инфекција.

Високата температура не е вообичаена за настинки.

Што е со кашлицата?

Кога имате настинка или грип, веројатно кашлате, заедно со други симптоми.

Грипот обично се појавува ненадејно, а заразеното лице, покрај кашлање, честопати ќе чувствува и мускулна болка, настинка, главоболка, замор, болка во грлото и течење на носот или затнат.

Симптомите се посилни отколку кога сте настинати.

Студот се развива постепено и е помалку силен, иако се уште се чувствувате лошо.

Заедно со кашлица, може да кивате или да имате болки во грлото и течење на носот. Треска, болки во мускулите и главоболки се ретки.

Кашлањето на заразен од ковид-19 може да трае повеќе од еден час или во рок од 24 часа ќе имате три или повеќе напади на кашлање. Ако често кашлате поради хронични белодробни заболувања, кашлицата како резултат на вирусот ковид-19 може да биде уште посилна од вообичаеното.

Треба да бидете тестирани за ковид-10 ако се појави нова, постојана кашлица.

Што значи губење или промена на чувството за мирис или вкус?

Овие се клучните симптоми на коронавирус и значат дека треба да бидете тестирани.

Сепак, можно е да имате само настинка, но важно е да одредите за што станува збор.

Дали кивањето значи дека имам вирус корона?

Кивањето не е симптом на коронавирусот и освен ако имате треска, кашлица или губење на мирис и вкус, не ви треба тест.

Капките од кивање можат да ја шират инфекцијата, затоа користете марамчиња кои потоа ќе ги фрлите во ѓубре и ќе ги измиете рацете.

Важно е да се запамети:

  • Користете маска за лице и физичкото растојание.
  • Обидете се да се држите настрана од луѓето околу вас па и во вашето домаќинство.

Што е со течење на носот или затнат нос?

Како што се приближуваме кон зимата, а децата се враќаат на училиште и повеќе луѓе одат на работа, многумина ќе настинат.

Течење на носот не е причина да се тестира вирусот корона.

Резултатите од апликацијата за симптоми на коронавирус од Велика Британија, покажуваат дека децата имаат помала веројатност да имаат респираторни симптоми и дека имаат поголема шанса да имаат само треска, главоболка, чувство на замор и осип на кожата.

Што ако се чувствувате навистина лошо?

Оние кои имаат вирус ковид-19 имаат широк спектар на симптоми, кои се движат од лесни до тешки, иако некои воопшто нема да почувствуваат ништо, а сепак можат да ја шират инфекцијата.

Симптомите може да се појават до две недели по изложувањето на вирусот ковид-19, но обично се појавуваат околу петтиот ден.

Да чувствувате потешкотии во дишењето може да биде знак на посериозна инфекција со вирусот ковид-19.

извор: BBC

8 Shares