ДА, Можете да заштедите на греење, и тоа драстично! Еве на што фрлате пари цело време

Колку е помала загубата на топлина, толку помалку енергија ќе потрошите за да постигнете пријатна температура во домот; затоа е клучно да се направи оваа мала проверка.

Како што се навикнуваме на пониските температури надвор, секогаш е убаво да се влезе во топла куќа. И додека грејната сезона во станбените згради главно веќе започна, луѓето што живеат во куќи почнуваат да си го поставуваат истото прашање: „Дали да започнеме да се греење?“

Некои домаќинства издржуваат колку што можат за да заштедат малку, а други го вклучуваат греењето со првите ниски температури.

Што се однесува до парното греење, дали е вистина дека ако радијаторите работат по малку цел ден, заштедувате пари? Како и со повеќето работи, одговорот не е едноставен.

Добрите и лошите страни

Експертите предлагаат да се остави греењето на средна температура во текот на целиот ден за да се заштедиш – МИТ!

Од една страна, оставајќи го греењето постојано вклучено, котелот ќе треба да работи на одржување на температурата на поставеното ниво, а вие ќе трошите енергија цел ден во споредба со поставувањето на греењето да започнува во избраното време.

Меѓутоа, ако домот е постуден, ќе ви треба повеќе енергија за да го загреете кога ќе пристигнете и да го вклучите греењето.

Направете проверка

Затоа, експертите советуваат – користете тајмер. Ова му овозможува на греењето да се вклучува и исклучува кога ви е најпотребно, така што не мора да се грижите дали заборавате да го исклучите.

Многумина се согласуваат дека најважното нешто што треба да се разгледа е да се открие каде излегува топлината од вашиот дом.

Ако домот е добро изолиран, ќе потрошите помалку енергија без оглед дали го оставате греењето цел ден или користите тајмер. Колку е помала загубата на топлина, толку помалку енергија ќе потрошите за да постигнете пријатна температура во домот.

2 Shares