Чуден случај откри како децата развиваат антитела на Ковид, без некогаш да бидат позитивни

Три деца во едно семејство во Австралија развиле антитела на Ковид, и покрај тоа што имале негативен тест за коронавирус.

Истражувачите од Детскиот истражувачки институт Мардок го детализирале необичниот случај во новиот извештај. Родителите биле позитивни на тестот и покажувале симптоми на коронавирус, откако присуствувале на венчавка без нивните деца.

И покрај тоа што биле во близок контакт со нивните заразени родители, ниту едно од трите деца не било позитивно на вирусот.

Сепак, тестовите на антитела откриле дека сите членови на семејството имале антитела во плунката.

Обично, позитивниот тест за антитела покажува дека претходно сте биле заразени со Ковид-19.

NHS објасни: „Вашето тело прави антитела кога ќе добиете инфекција. Тие помагаат во борбата против инфекцијата. Ако имате коронавирусни антитела во крвта, веројатно сте имале порано вирус “.

Д-р Мелани Ниланд, која го водеше лабораторискиот аспект на извештајот, рече: „Најмалото дете, кое воопшто не покажа симптоми, имаше најсилен одговор на антитела.

„И покрај активниот одговор на имуните клетки кај сите деца, нивото на цитокини, молекуларни гласници во крвта што може да предизвика воспалителна реакција, остана на ниско ниво. Ова беше во согласност со нивните лесни или без симптоми“.

За среќа, сите членови на семејството целосно се опоравија без потреба од медицинска нега.

Професорот Најџел Крафорд, кој работеше на студијата, рече: „Истражувањето на имунолошкиот одговор на САРС-CoV-2 во сите возрасни групи е клучно за разбирање на чувствителноста на болеста, разликите во тежината и кандидатите за вакцини“.

1 Shares