Човекот што го уби Џон Ленон конечно проговори после 30 години

На Чепмен повторно му беше одбиено барањето за помилување со образложение дека тоа би ја ублажила сериозноста на неговото злосторство

Марк Дејвид Чепмен, убиецот на Џон Ленон, кој во август одборот за помилување по десетти пат го негираше неговото барање за ослободување на условно, рече дека конечно почувствувал срам за она што го сторил.

“Пред триесет години не можев да кажам дека сум чувствувал срам, но сега знам што е срам”, изјави Чапман на сослушувањето. Како што пишува “The Associated Press”, тој додаде дека со текот на годините, се почувствувал сѐ повеќе и повеќе засрамено.

Иако во август беше одржано сослушување пред одборот во Њујорк, преписот беше објавен пред неколку дена. Одборот го отфрли неговото барање, со образложение дека тоа би ја ублажила сериозноста на неговото кривично дело и може да ја загрози јавноста, во случај ако некој го нападне поради одмазда.

Се двоумел

На сослушувањето, тој ги раскажува настаните од 8 декември 1980 година, кога го добил автограмот од Ленон и го убил неколку часа подоцна. Тој рече дека се борел со одлуката дали да го убие или не, со оглед на тоа што Ленон бил љубезен кон него.

“Бев премногу преокупиран со таа идеја. Се сеќавам дека помислив: “Еј, имаш автограм на албумот, ти го потпиша, само оди си дома”. Но, немаше начин да одам само така”, рече Чепмен.

Го убил поради популарноста

Убиството сега го смета за бесмислено и укажува дека тој само барал популарност и не чувствувал никакво непријателство кон починатиот член на “Битлси”.

Сепак, тој избрал да користи шупливи куршуми, кои се повеќе смртоносни од обичните куршуми. “Сакав да се осигурам дека куршумите го убија. Веднаш по злосторството бев загрижен дека не страдал”, рече тој.

На Чепмен последен пат му го одбија условното во 2016 година. Комитетот потоа даде слично објаснување, истакнувајќи дека неговото ослободување ќе биде некомпатибилно со благосостојбата на општеството и ќе ја омаловажи сериозноста на криминалот, и дека тоа ќе биде негирање на усогласеноста со законот.

15 Shares