Човечкото тело доживува „брза еволуција“ | Се повеќе луѓе се раѓаат без умници има и други промени

Некои деца денес се родени без заби на мудроста, и се повеќе луѓе имаат дополнителна артерија во подлактиците.

Сето тоа укажува на тоа дека човештвото во моментов поминува низ „микроеволуција“, покажа новата студија, како што објави Индипендент.

Научниците во Австралија откриле кај луѓето неколку промени кои започнале да се случуваат за релативно кратко време.

Д-р Теган Лукас од Универзитетот во Аделаида исто така вели дека лицата стануваат пократки поради промените во нашата исхрана, а помалата вилица значи дека во неа има помалку простор за заби.

Сè се случува затоа што со текот на времето научивме да користиме оган и да преработуваме храна. Сега се повеќе и повеќе луѓе се раѓаат без умници “, рече д-р Лукас.

Тимот научници открил и дека се повеќе луѓе се раѓаат со дополнителни коски на нозете и рацете, како и пократки лица и абнормални врски помеѓу две или повеќе коски во нивните стапала.

Покрај тоа, истражувањето на д-р Лукас и колегите професори Macieja Henneberga и Jaliya Kumaratilakea покажа „значително зголемување“ на преваленцата на медијалната артерија од крајот на 19 век.

Оваа артерија се формира за време на развојот на фетусот во матката и е главниот сад кој снабдува крв во раката и подлактицата, но оваа артерија исчезнува за време на бременоста и нејзината улога ја преземаат радијалните и улнарните артерии.

„Од 18 век, анатомијата ја проучува преваленцата на оваа артерија кај возрасните, а нашата студија јасно покажува дека бројот на луѓе со оваа артерија се зголемува“, вели д-р Лукас.

„Преваленцата на таа вена беше околу 10 проценти кај луѓето родени во средината на 18 век, а сега е 30 проценти кај луѓето родени во средината на 20 век, што е многу значајно зголемување кога станува збор за еволуцијата“.

Зголемувањето, сметаат научниците, се должи на мутации на гените вклучени во развојот на медијалната артерија, здравствените проблеми на мајките за време на бременоста или и двете.

„Ако овој тренд продолжи, до 2100 година повеќето луѓе ќе имаат медијална артерија“, вели д-р Лукас.

Оваа студија, истакнуваат научниците, покажува дека луѓето се развиваат далеку побрзо отколку во кој било друг период во последните 250 години.

Научниците веруваат дека главната причина за оваа мини-еволуција се промените во природната селекција.

Ова истражување е објавено во Journal of Anatomy.

3 Shares