Брегзит доби зелено светло. Што понатаму?

27 земји-членки на ЕУ рекоа “да” за историскиот Брегзит договор. Но, на никој не му е до веселба. ЕУ дури и не сака Брегзит, а британската премиерка Тереза Меј дома ќе ја чекаат вистинските проблеми

Ова беше еден од пократките самити на ЕУ. Откако претседателот на Советот на Европската унија, Доналд Туск, со претседателите на државите и владите на 27 членки на ЕУ на “работниот состанок” го размени своето мислење и откако беше заклучено дека се исполнети сите услови за член 50 од договорот за напуштање на ЕУ во просторијата беше пуштена и британската премиерка Тереза Меј.

Измени и дополнувања до последниот момент

Договорот беше прифатен за 20-месечно продолжување на 600 страници, во кој се вели дека Велика Британија ќе остане членка на заедничкиот пазар до крајот на 2020 година во преодната фаза, но нема да има право на збор. За тоа време треба да се разговара и за идните односи меѓу Велика Британија и ЕУ. Лондон, исто така, ќе мора да плати 39 милијарди евра во заедничката благајна.

Дел од “договорот” е изјава за идните односи чија цел е регулирање на односите, од безбедносно-политичките до економските. Границата меѓу Северна Ирска и Ирска треба да остане “мека”.

Сè уште постои загриженост во врска со рибарството (за кој инсистираа Франција) и Гибралтар (инсистирајќи од Шпанија) што сеуште го остава статусот на оваа енклава отворен. Прашањето за Гибралтар беше, исто така, последно отворено прашање во долгиот процес на склучување на договорот.

Шпанскиот премиер Педро Санчез вчера го повлече ветото, откако разговараше со Доналд Туск.

Нема место за прослава

Уште вчера, британската премиерка Тереза Меј се сретна со Доналд Туск и претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, со цел да ги надминат последните сомнежи.

Туск повторно објави дека Брегзит е всушност тажен факт. Обединетото Кралство ќе ја напушти ЕУ на 29 март 2019 година, после цели 39 години. Јункер беше уште повеќе емотивен, називајќи го напуштањето на Велика Британија како “катастрофа”.

Во исто време, Туск изрази задоволство што сите добро го составија документот со цел “да се минимизира штетата направена од Брегзит”.

Но, можеби сето тоа е сметка без наплата.

Британскиот парламент допрва треба да го “благослови” овој договор.Во текот на изминатите неколку недели, се чинеше дека Тереза Меј го нема мнозинството во парламентот за својот Брегзит проект, поради што денес им се обрати на граѓаните на Велика Британија и во малку драматичен тон преку неколку водечки дневници ја прифати и поддржува оваа форма на Брегзит, која е “најдоброто нешто што може да се извлече за Велика Британија”.

Ова е, како што пишува британските весници, почетокот на стратегијата на британската премиерка, која во следните недели ќе треба да “обработи” и други делови од општеството како претприемништвото.

Голема пречка: Британскиот парламент

Противници има многу повеќе. Поранешниот министер за Брегзит, Доминик Рааб, повторно силно го критикуваше договорот за Брегзит. “Не велам дека е подобро да останеме во ЕУ.

Но, ако сега ме ставите пред избор: овој договор или останување во ЕУ, тогаш морам да кажам дека договорот доведува до влошување. Ние ќе бидеме обврзани со истите правила, но без никакво влијание врз нивното усвојување или промена”, изјави Рааб за Би-Би-Си.

Гласањето во британскиот парламент е закажано за 10 декември. Потоа, договорот за Брегзит сé уште мора да биде потврден од Европскиот парламент во Стразбур, а потоа, во јануари или февруари, исто така треба да следи правно обврзувачка одлука на Советот на Европската унија.

8 Shares