Безглутенската исхрана не е толку здрава како што се мисли

Новите трендови постојано се појавуваат во сите делови од нашиот живот. Искинатите фармерки, големите зимски јакни, па дури и некои видови кучиња, се трендови што доаѓаат и си одат.

Трендсетерите не ја заобиколија ни исхраната, па така денес е многу модерно да се хранат безглутенски храни, и покрај тоа што не страдаат од Целијакија, вистински проблем со вистински симптоми, а не се поврзани со трендовите.

Подолу ќе прочитате што се крие зад декларацијата “Gluten-free”.

Луѓето кои консумираат храна без глутен потенцијално се изложени на ризик од зголемен внес на токсични метали од арсен и жива, што може да доведе до кардиоваскуларни нарушувања, развој на рак и невролошки проблеми.

Научниците од Универзитетот во Чикаго (Илиноис) објавија студија во списанието Епидемиологија, во кое ги анализирале податоците од Националната програма за мониторинг на здравјето и исхраната за да ја поврзат исхраната без глутен и појавата на биомаркери за токсични метали од крвта и урината.

Иако само 1% од популацијата во САД страда од целијакија, безглутенската исхрана е на постојан пораст, особено поради научно неодредените извори дека воспалението на глутенот предизвикува воспалителни процеси во телото.

Меѓутоа, и покрај стагнацијата на бројот на лица кои страдаат од оваа болест, на луѓето кои страдаат од целијачна болест им се препорачува исхрана без лактација, бројот на луѓе кои јадат храна без глутен е зголемен за 67% во последните 3 години.

Производите без глутен често содржат оризово брашно како замена за пченица. Оризот е добро познат био-акумулатор на одредени токсични метали, како што се арсен и живеат во ѓубрива, почва или вода, но малку е познато за влијанието на исхраната богата со ориз врз здравјето на луѓето.

За време на студијата, Марија Аргос, професор по епидемиологија на Универзитетот Илиноис и нејзиниот тим, ја анализирале урината на 7471 луѓе, од кои 73 изјавиле дека јадат безусловно.

Со споредување на нивните резултати со луѓето кои консумираат глутен, луѓето кои избегнале глутен во исхраната имале дури двапати повеќе арсен во урината, бидејќи концентрацијата во урината на истите субјекти била повисока за 70%.

Резултатите покажаа јасно дека не секоја “здрава исхрана” е неопходно здрава. “Резултатите покажуваат дека исхраната без глутен може да има опасни последици за луѓето кои ја практикуваат”, тврди Аргос.

Иако потребни се понатамошни истражувања за да се докажат негативните ефекти на арсенот и живата од оризово брашно, контролата на концентрацијата на овие метали во храната треба да биде построга во САД.

Во Европа постои регулирање на изложеноста на арсен преку храна и вода, но со зголемувањето на внесот на храна со многу арсен, како што се оризот, алгите, кафето, пивото и рибата, луѓето се изложени на ризик од акумулација на овој тежок метал во телото и појава на опасни пореметувања.

2 Shares