Австрија планира да забрани визири за заштита од ковид-19 – Прочитајте повеќе

„Механичките средства за заштита како што се„ штитници “или„ мини визири “се покажаа како несоодветни во спречувањето на ширење на КОВИД-19 и мора да бидат забранети.

Во Австрија стапија на сила нови мерки за заштита и борба против коронавирусот, а една од нив е забрана за носење визири.

Поради огромниот број новозаразени пациенти, австриските власти воведоа низа мерки во обид да го запрат ширењето на вирусот корона, а јавноста беше најмногу збунета од мерката забрана на заштитни визири.

Официјалните лица проценија дека маските кои добро се прилепуваат на лицето се единствената соодветна мерка за заштита на сите затворени простории, додека другите заштити за лицето и носот не се доволни, пишува НоваС.

Причината за забрана на визирите и мини визирите, кои стојат на брадата и ја покриваат устата и повеќе или помалку носот, а кои најчесто ги носат вработените во ресторани и продавници, се студии кои наведуваат дека овој вид на обвивка не е доволен за да се спречи ширењето на аеросоли во споредба со класичните маски кои добро ги покриваат устата и носот.

„Механичките средства за заштита како што се„ штитници “или„ мини визири “се покажаа како несоодветни во спречувањето на ширење на КОВИД-19 и мора да бидат забранети“, се вели во соопштението на австриските власти.

Лицата кои не можат да носат маски од здравствени причини ќе бидат изземени од ова правило.

Една американска студија објавена во септември покажа дека штитниците обезбедуваат најмалку заштита од круната на сите „маски“.

Симулацијата покажа дека визирот може да го запре ширењето на капките во моментот на кивање или кашлање, но дека аеросолите сепак се расфрлаат низ собата и потенцијално ги загрозуваат другите луѓе.

Германскиот институт Роберт Кох исто така издаде соопштение во кое се наведува дека употребата на визири не може да биде алтернатива за покривање на устата и носот, бидејќи постојните студии покажуваат дека визирите не апсорбираат секретирани респираторни капки.

извор: nova

1 Shares