Анксиозност, Панични Атаки и како да ги спречите

Нападите на паника се вообичаен показател кај пациенти со анксиозно растројство. Според Националниот институт за ментално здравје на Америка (NIH), овие напади се манифестираат дури и во ситуации кои не се предизвикани од реална опасност.

Нападите на паника честопати го прават лицето да мисли дека тој или таа не само што ја губи контролата, туку и дека има срцев удар или умира.

Никој не може да предвиди кога ќе се појават симптоми како овие, бидејќи можат да не се појават долго а после во кое било време. Нападите имаат тенденција да започнат одеднаш и да достигнат брзина во рок од 10 минути или помалку, и може да го натера пациентот да се чувствува уморен.

Сепак, се вели дека слаб напад на паника може да трае подолго. Постои концепт наречен „ограничен напад на паника на симптоми“, при што нападите со три или помалку симптоми можат да траат од неколку минути до неколку часа.

Што предизвикува напад на паника?

Истражувањата покажаа дека овие фактори може да играат улога во активирањето напади на паника:

• генетика

• Големи животни настани или стрес, или заради бременост, смрт на некој близок или развод.

• Историја на физичко или сексуално злоставување.

• Тенденција на телото да оди во „режим на борба или летање“, при што дишењето се забрзува кога вашето тело ќе се обиде да вдише повеќе кислород. Вашето тело исто така може да ослободи хормони како адреналин кои предизвикуваат брзо чукање на срцето и напнатост на мускулите.

• Заболувања како астма, срцеви заболувања, хипертироидизам (хиперактивна тироидна жлезда) и хипогликемија (ниско ниво на шеќер во крвта).

Знаци веќе сте доживеале напад на паника

Освен што ги нарушуваат емоциите на пациентот, нападите на паника се манифестираат и преку комбинација на овие физички симптоми:

 • Скратен здив
 • Забрзување на пулсот, брзо чукање на срцето
 • Болка во градите или непријатност
 • Трепет или тресење
 • Чувство на гушење
 • Чувствувајќи се нереални или одвоени од околината
 • Потење
 • Гадење или вознемиреност во стомакот
 • Вртоглавица или чувство на слабост
 • Сензации на трпнење
 • Пластини или топли трепки
 • Страв од умирање или лудост

Како да се ослободите од напад на паника

Иако нападите на паника можат да бидат и мали, тоа не значи дека вие автоматски сте беспомошни против нив. Обидете се со овие техники да помогнете во решавање на напад на паника:

• Фокус – Одберете некоја блиска работа или обврска во областа каде што сте во моментот и фокусирајте се на тоа намерно да ја оддалечи вашата концентрација од нападот. Овој метод помага со ограничување на фокусот на стимули кои предизвикуваат напад, на крајот се намалуваат симптомите на напад на паника.

• Ослободете ја напнатоста на мускулите – Со тоа може да се намали напнатоста на целото тело и нивото на стрес, и двете можат да придонесат за влошување на нападите на паника. Додека имате длабок здив, затегнете ги мускулите, држете неколку секунди и потоа издишете за да ја ослободите тензијата.

Направете ја оваа техника на една мускулна група во исто време додека се движите.

• Вежбајте бавно и длабоко дишење – дишењето брзо може да ги влоши чувствата на паника и вознемиреност. Во обратна насока, бавниот и длабок здив може да помогнат во спротивставувањето на чувството на страв и вознемиреност за време на нападот.

Се предлага да дишете полека, длабоко и нежно низ носот, а потоа да дишете на ист начин преку устата. Може да се обидете да броите од еден до пет кога дишете во и надвор и исто така ги затворате очите додека дишите.

• Визуализирајте креативно – Најверојатно е дека негативните мисли ќе ви го заземат умот за време на напад на вознемиреност. Наместо тоа, фокусирајте се на позитивни мисли или слики за да се чувствувате порелаксирано и смирено.

Концептирајте се на едно место или ситуација што предизвикува чувство на релаксација, смиреност и мир и внимателно обрнете внимание на тоа.

• Избегнувајте „да го одолеете“ на нападот – Борба против напад на паника всушност може да ги влоши чувствата на вознемиреност и паника. Наместо тоа, обидете се да се уверите дека вашиот живот не е во опасност или нема да се повредите, без оглед колку е срамно или тешка ситуацијата. Освен тоа, фокусирајте се на фактот дека нападот ќе заврши наскоро.

Асоцијацијата на анксиозност и депресија на Америка потенцира дека кога ќе го прифатите фактот дека имате напад на паника, може да си дозволите да го „осудителизирате“ телото против вообичаените индикатори.

Ова ви овозможува да бидете повеќе свесни дека имате моќ над нападот или чувствата што може да ги доживеете. Со текот на времето, вашето тело може дури и да не одговори на споменатите индикатори затоа што сте ги обучиле умот и телото да се „прилагодат“ на ситуацијата.

Иако закрепнувањето од напад на паника може да биде можно ако следите некои од овие техники, тоа не значи дека не треба да се консултирате со лекар или професионалец за ментално здравје.

Честите напади на паника може да бидат знак на анксиозно растројство наречено нарушување на паника, кое доколку не се лекува може сериозно да влијае на вашиот квалитет на живот.

5 Shares