Американски експерти за Светот по Короната и Психолошките последици

Психолошките последици од пандемијата на короната ќе влијаат на луѓето на начин што помалку деца ќе се родат во блиска иднина, луѓето ќе бидат поосамени, предвидоа експерти од САД.

Експертите прегледале 90 студии за да предвидат што го чека човештвото по пандемијата на коронавирусите, дури и луѓето кои нема да го имаат Ковид 19.

„Колку подолго трае пандемијата, толку полоши ќе бидат последиците“, објаснува Марти Хаселтон, психолог од Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес.

Тим експерти кои работеа на ова истражување предупредуваат дека идните парови, кои се запознале преку видео повик за време на карантин, би можеле да бидат разочарани кога конечно ќе се сретнат во надворешниот свет.

– Дали парот има хемија? „Не можете да го одредите тоа со допишување на Зум“, вели професорот Хаселтон.

Прогнозите не ветуваат, бидејќи бројот на родени деца и бракови ќе се намали, што ќе влијае на намалувањето на населението на одредени земји.

Падот на бројот на новороденчиња ќе влијае на општеството и економијата, а со тоа ќе влијае на работните места и поддршката за постарата популација.

Новите, дигитално изградени врски веројатно ќе доведат до преголема идеализација на потенцијалните партнери или до недоразбирање што може да значи дека врската може да не ја преживее средбата со реалноста.

Ова, како и пропуштените можности за состаноци во живо, може да доведат до тоа поединците да останат сами подолго.

Тимот исто така истакна дека, за разлика од минатите кризи, пандемијата не ги зближува луѓето и главно не поттикнува зголемување на емпатијата.

Пандемијата им задавала поголем товар на грбот на жените, кои пред тоа биле под стрес поради рамнотежата во кариерата, љубовниот живот и семејните обврски. Карантинот и затворањето на училиштата, на пример, ги оптоваруваа жените со пошироки одговорности во областа на грижата и образованието на децата.

Коренот на оваа нееднаквост не е поврзан само со традиционалните родови улоги, тврдат истражувачите.

– За време на еволутивната историја, репродуктивната способност на жената во поголема мера зависи од успехот на секое одделно потомство, додека тоа не е случај со мажите – објаснуваат тие.

Тимот сугерира дека овој тренд може да доведе до „големо отстапување од„ традиционалните “родови норми, каде жените зависат од мажите како оној што„ внесува леб во куќата “, а придружните смени ќе одат понатаму во социјален конзервативизам“

Ова може да вклучува помалку прифаќање на немоногамни врски, законски абортуси и права на сексуално малцинство, кои „ги нарушуваат родовите улоги и исто така се стереотипизирани како промискуитетни“.

На многу начини, нагласија експертите, „пандемијата ќе стане глобален социјален експеримент – а резултатите допрва треба да се видат.

2 Shares