Американски експерт апелира: Вакцинирајте се, дури и ако сте имале КОВИД-19, вакцинирајте се

Научниците сè уште не се сигурни колку трае имунитетот на луѓето кои ја преживеале инфекцијата, а исто така не е познато колку долго ќе трае заштитата по вакцинирањето.

Водечкиот американски експерт за инфективни болести Ентони Фаучи ги советуваше Американците кои веќе имале коронавирус – или претпоставуваат дека го имале – да се вакцинираат веднаш штом вакцината е достапна.

Долгогодишниот директор на Националниот институт за алергија и инфективни болести изјави дека нема причина да се верува дека вакцината може да им наштети на оние кои веќе имале КОВИД-19. Не мислам дека тоа треба да биде причина за загриженост, рече Фаучи, охрабрувајќи ги Американците да се вакцинираат кога вакцината ќе биде подготвена.

Двајца производители, Фајзер и Модерна, завршија клинички испитувања и тврдат дека нивните вакцини имаат ефикасност поголема од 90 проценти. Фајзер поднесе барање за регистрација на својата вакцина, што може да биде одобрено од Администрацијата за храна и лекови (ФДА) веќе во првата половина на декември.

Конечната одлука ќе зависи од проценката на ФДА … но мислам дека е многу веројатно дека нема да има ограничувања за вакцинирање на оние кои имаат докази дека веќе биле заразени, рече Фаучи, пренесува dpa.

Научниците сè уште не се сигурни колку трае имунитетот на луѓето кои ја преживеале инфекцијата, а исто така не е познато колку долго ќе трае заштитата по вакцинирањето.

Многу епидемиолози веруваат дека вакцината за коронавирус најверојатно ќе има потреба од редовни годишни вакцинации, како што е вакцината против сезонски грип, но сè уште не е познато дали вакцината ќе биде ефективна толку долго.

Не можеме со сигурност да зборуваме за тоа. Ковид-19 постои помалку од една година, па затоа е невозможно да се каже дека вакцината ќе обезбеди заштита подолго од една година.

Тоа е невозможно бидејќи никој за кој знаеме дека не бил заразен пред повеќе од една година, рече Фаучи, додавајќи дека сепак можеме да направиме некои предвидувања засновани врз однесувањето на слични коронавируси.

Епидемијата на САРС, која избувна во 2002 година, покажа дека лицата биле имуни на нова инфекција повеќе од една година, но имунитетот кон болеста ослабува со текот на времето.

4 Shares