Што смеете и не смеете да јадете и пиете со антибиотици

Често се користат за третирање на вирусните инфекции на горниот респираторен тракт кои не реагираат на антибиотици, со што се развива отпорност на одредени антибиотици, вели д-р Бранислава Чилиќ

Различни антибиотици дејствуваат поинаку во телото, па храната што ја јадете и пијалоците што ги пиете може да ја зголемат или намалат нивната ефикасност. Затоа е важно да ги следите упатствата на доктор или фармацевт и да ги земете како што е кажано – пред или после јадење.

За повеќето антибиотици, одредени видови на храна се забранети поради сериозни несакани дејства – алкохол, калциум, магнезиум и грејпфрут, објасни д-р Бранислава Чилиќ, специјалист по семејна медицина од Загреб.

Грејпфрут

Некои состојки од грејпрфут се распаѓаат во ензимите на црниот дроб, исто како и антибиотиците. Во овој случај, антибиотикот не може да се деградира и излачува навремено (препорачано со редовно земање, а намалено разложување), акумулирајќи ја количината на лекот во телото и на токсичните нивоа, а тоа може да има штетни последици – објасни таа.

Калциум

– Добро е познато дека калциумот го има во млекото, млечните производи и храната што содржи калциум, како и лековите кои се користат при третман на остеопороза, ја намалува апсорпцијата на антибиотици во цревата, особено за кинолонските и тетрациклинските антибиотици.

Во овој случај, терапевтската доза на лекот во телото доволна за борба против бактериски патогени болести не се постигнува. Ова може да се избегне со земање на лекот два часа по конзумирање на храна богата со калциум – вели докторката.

Таа додава дека истиот ефект го има и храната со кисел вкус, но исто така и храната богата со влакна.

Магнезиум

Земањето магнезиум во комбинација со антибиотици може да ја намали апсорпцијата на лекот и да го направи помалку ефикасен во борбата со болеста. Добро е да се земе два часа пред или по антибиотиците, а не во исто време.

Алкохол

– Оваа состојка не влијае негативно на сите антибиотици, но не се препорачува во комбинација со ниту една група лекови или антибиотици. Особено не со антибиотик метронидазол каде што може да предизвика хипогликемија, гадење, повраќање, проблеми со дишењето, но исто така и други психолошки нарушувања, збунетост, конфузија – предупредува д-р Бранислава Чилиќ.

Храна која е добра да се конзумира

Треба да се конзумира храна богата со витамин Б кај пациентите на терапија со мартефарин, бидејќи антибиотикот во цревата ги уништува бактериите кои произведуваат витамин Б. Важен е во антикоагулантниот третман за да не се подобри ефектот на мартефрин, што резултира со несакано крварење – додава докторката.

Пробиотиците, исто така, треба да се земаат со антибиотици за да се врати цревната флора на која антибиотиците имаат негативен ефект, бидејќи тие ги уништуваат лошите бактерии и оние кои се добри.

Антибиотиците ја прекинуваат репродукција или уништувањето на бактерии, како оние лошите што ја предизвикуваат болеста, така и добрите кои се наоѓаат во цревата и кои го сочинуваат микробниот дел на нашето тело. Нивното намалување може да предизвика нарушување на рамнотежата на цревната флора и да доведе до дијареа и раст на други агенси како што се вирусите и габите.

Тука помагаат пробиотиците кои го обновуваат балансот на цревната флора. Тоа се лактоза и бифидо бактерии, кои може да се земат во форма на млечни култури или таблети – советува докторката.

Исто така додаде дека антибиотиците треба да се земаат со доволно течност (околу 2 дцл), а водата е најдобриот избор.

– Треба да пиете антибиотици во определеното време, бидејќи ефектот на една доза е ограничен и мора да има континуитет во концентрацијата на лекот во телото за да биде ефективен. Фармацевтската индустрија неодамна се обиде да го намали бројот на земање лекови во текот на денот за да одржи соживот на пациентот, како и ефикасноста на третманот – објаснува д-р Чилиќ.

Важно е да не земате антибиотици на своја рака

– Прво и најважно правило за земање на антибиотици е да не го земате сами, односно затоа што сте болни или го имате во вашиот дом или некој друг ви го дал, а тоа не е лекар, бидејќи ќе мислите дека – ако му помогнал на некој друг, може и вас исто така да ви помогне .

Антибиотиците се земаат единствено по препорака на лекар кој ве прегледал и поставил показател за таквиот третман – предупредува д-р Бранислава Чилиќ.

– Често се користат за третирање на вирусните инфекции на горниот респираторен тракт кои не реагираат на антибиотици, со што се развива отпорност на одредени антибиотици. Вирусните инфекции се излекувани со олеснување на симптомите, наместо со антибиотици и поминувааат сами по себе – додаде таа.

Еве уште неколку совети од оваа докторка:

Не земајте двојна или половина доза од пропишаниот лек, бидејќи сметате дека е многу или малку – докторот е оној кој ја проценува пропишаната доза врз основа на знаењето, искуството и образованието што го има.
Земете го лекот колку што е пропишано – 5, 7, 10 дена или подолго доколку е потребно, бидејќи секоја инфекција има пропишана должина на третман.

Ако имате несакани реакции на антибиотици, консултирајте се со вашиот лекар за да ви каже дали ќе престанете или продолжите со лекувањето, очекувајќи несаканите ефекти да се намалат или исчезнат (може да се советувате да продолжите со терапијата, имајќи предвид дека користа од терапијата ги надминува несаканите ефекти).

Особено е важно да се следат инструкциите за давање на антибиотици кај децата во форма на сирупи.
Ако имате било какви сомнежи, обратете се кај вашиот лекар или фармацевт.

Антибиотиците го менуваат составот и разновидноста на цревните микроби, месеци по земањето

Не треба да се земаат антибиотици, освен во случај на екстремна потреба, многу експерти се согласуваат во тоа. Во случај на бактериски инфекции тоа ќе помогне за да се излекува, но ќе остави многу последици врз вас. Ова го потврдуваат истражувањата на Универзитетот во Амстердам, каде што учествувале 66 здрави доброволци. Истражувачите ги земале примероците од столицата и плунката пред и веднаш по пиењето на антибиотици. Потоа примероците биле земени по еден месец, два, четири и дванаесет.

Тие тестираа четири типа на антибиотици (клиндамицин, ципрофлоксацин, миноциклин и амоксицилин), и кај сите разновидноста на микроорганизми во цревата беше нарушен. Сепак, ситуацијата со микробите во устата не беше проблем, брзо се опоравија. Во некои случаи само за една недела.

Тие заклучија дека антибиотиците го менуваат составот и разновидноста на цревните микроби неколку месеци по земањето, а во некои случаи и една година (кај оние кои земаат ципрофлоксацин).

Ова може да го отвори патот за опасни патогени бактерии вклучувајќи и потенцијално смртоносен Clostridium difficile. Промените во разновидноста на бактерии може да го нарушат имунолошкиот систем и варењето на храната.

Тие исто така откриле дека клиндамицинот ги уништува микроорганизмите кои произведуваат бутиратна киселина која го намалува ризикот од некое воспаление и тумор, а има заштитувачки ефект врз здравјето на дигестивниот систем.

3 Shares