Што предизвикува стресот во вечерните часеви

Новите истражувања спроведени кај дебелите луѓе покажаа дека во вечерните часови се зголемува нивото на хормоните на глад и се намалува нивото на хормонот на ситост, а стресот дополнително се стимулира со вечерното прејадување.

Студијата вклучувала 32 дебели испитаници, од кои 13 жени и 19 мажи на возраст од 18 до 50 години. Испитаниците беа генерално здрави, со индекс на телесна маса (BMI) помеѓу 28 и 52, а на половина од нив претходно беше дијагностицирано нарушување од компулсивно прејадување.

Испитаниците поминаа 8 часа во студијата, по што во 9:00 или во 16:00 часот добивале течен оброк од 608 kcal калориска вредност. Околу 130 минути по оброкот, субјектите биле подложени на тестирање на нивото на стрес преку снимање на нивните изрази на лицето, додека научниците им ги топеле рацете во ладна вода на 2 минути.

Истражувачите исто така земале примероци од крв за да ги измерат нивоата на стрес и хормони за глад, а испитаниците биле оценети со глад или ситост. Половина час по тестирањето на нивото на стрес, им беа понудени 3 пици од средна големина, кесички чипс, бисквити, чоколадни слатки и вода.

Резултатите покажаа дека времето од денот во голема мера влијаело врз нивото на глад – повеќето испитаници го зголемиле апетитот во вечерните часови, но најчесто кај оние кои претходно биле дијагностицирани со нарушување на компулсивното прејадување.

Беа забележани високи нивоа на хормонот за глад во текот на ноќта и ниски нивоа на истиот хормон во текот на утринските часови.

Покрај тоа, нивото на стрес се покажало дека се зголемува наутро и навечер, но поради севкупното зголемување на нивото на хормонот за глад, може да се заклучи дека стресот во вечерните часови значително го зголемува гладот.

13 Shares