Прва помош: Како самостојно да преживеете срцев удар

Многу луѓе се сами кога ќе добијат срцев удар, без помош и имаат само околу десет секунди пред да ја изгубат свеста.

Срцевиот напад може да се препознае по тешката болка во градите, која брзо се шири на рацете и на лицето.

Како да постапите ако доживеете срцев удар

  • 1. Не паничете. Започнете енергично и колку што е можно почесто да кашлате.
  • 2. Пред секое искашлување длабоко земете здив. Кашлицата мора да биде толку длабока и долготрајна, како да сакате да направите слуз длабоко во градниот кош.
  • 3. Дишењето и и кашлицата мора да се повторуваат секои 2 секунди, се додека не ви стаса помошта или срцето не почне одново нормално да работи.

Што да направите кога некој од вашите блиски доживува срцев удар или инфаркт?

Ако сте во можност, однесете ги болните во здравствената установа за да се изгуби помалку драгоценото време. Ако немате превозно средство и ако сте далеку од одделот за итни случаи, контактирајте ги во најблискиот здравствен центар, докторот ќе дојде на интервенција.

Во целата ситуација, најважно е да сте присебни и правилно да ги спроведете овие препорачани активности:

Ако болниот е при свест и не повраќа, направете сè за да го смирите. Неговото смирување сега е најпотребно и не смее да прави ништо за тоа време, дури ни да се пресоблече и да побара здравствена картичка.

Ставете го во седечка положба.

Дајте му скратена 300 mg таблета на ацетилсалицилна киселина (Андол, Аспирин) или сам нека ја голтне. Не давајте други лекови, освен ако не станува збор за лице кое се лечи од ангина пекторис, на кои треба да им се даваат вообичаените таблети под јазикот (нитроглицерин, тинидил, ангизед).

Ако имате возило, пренесете го заболеното лице во возилото (не смее да оди) и однесете го до најблискиот здравствен центар. Ако немате возило, јавете се во итната медицинска помош и дочекајте ги со заболеното лице.

Доколку заболениот повраќа, држете го и помогнете му да не ја вдиши повратената содржина, а потоа продолжете како што е наведено погоре.

  • – Ако заболениот не е свесен, проверете дали дише и дали слушате срцеви отчукувања. Ако дише и му работи срцето, ставете го во странична положба. Повикајте итна помош и додека дојдат, проверувајте му го дишењето и отчукувањето на срцето.
  • – Ако заболениот не е свесен, не дише и срцето не му работи, не губете време и веднаш започнете со процесот на реанимација. Прво, ослободете ги дишните патишта и пристапете до вештачко дишење со масажа на срцето (2 бранови, 30).

Успехот за реанимација, исто така, зависи од тоа дали сте пристапиле на помош во првите четири минути од престанокот на срцето. Повторете ја постапката додека заболениот не почне да дише и да почне срцето да работи, или додека не дојде итната медицинска помош.

3 Shares