Прочитајте кои се симптомите на мозочниот удар и како да го избегнете

Мозочниот удар може да се појави поради исхемија (недостаток на протокот на крв) предизвикан од блокада (тромбоза, артериска емболија) или крварење (проток на крв).

Мозочниот удар е брзо губење на функција на мозокот / функцијата која го пореметува протокот на крв во мозокот. Може да биде предизвикан од исхемија (недостаток на крвен проток) предизвикан од блокада (тромбоза, артериска емболија) или крварење (проток на крв).

Како резултат на тоа, погодената област на мозокот не може да функционира што може да резултира со неспособност на лицето да помести една или повеќе екстремитети на погодената страна, неможноста да се разбере формулацијата на говорот или зборот, неможноста на видот на едната страна од видното поле.

Чести знаци на мозочен удар

Видот и тежината на симптомите на мозокот зависат од погодената област на мозокот.

Знаците и симптомите на мозочен удар кај мажите и жените може да вклучуваат:

 • Претерана згрченост, слабост или неможност за движење на лицето, рацете или нозете (особено на едната страна од телото)
 • Конфузија
 • Говорни проблеми и говорно разбирање
 • Проблем со видот на едното или двете очи
 • Вртоглавица, проблеми со одењето или губење на рамнотежа или координација
 • Ненадејни, тешки главоболки (често се опишуваат како “најлоши главоболки во мојот живот”)
 • Проблеми со дишењето
 • Губење на свеста

FAST TEST! (Брз тест)

Ако мислите дека вие или некој околу вас има мозочен удар, јавете се веднаш итно.

FAST TEST! (Брзиот тест) е корисен за препознавање на мозочен удар.

FACE (лице) – обесено лице. Побарајте од лицето да се насмее. Дали таа насмевка беше непријатна?

ARM (рака) – побарајте од лицето да ги крене рацете. Дали едната рака паѓа надолу. Болен човек не може да ја подигне раката или да ја притисне шаката.

SPEECH (говор) – дали говорот е неразбирлив или тешко разбирлив? Побарајте од лицето да повтори едноставна реченица, како на пример: “Небото е сино”. Дали е правилно изговорена реченицата?

TIME (време) – проверете ги животните функции и повикајте брза помош ако се сомневате дека лицето имало мозочен удар.

Симптомите кај жените се различни

Мозочниот удар влијае повеќе кај жените отколку кај мажите и е една од водечките причини за смрт и инвалидитет.

Многу е поголема веројатноста дека ќе доживее мозочен, а не срцев удар како прва манифестација на кардиоваскуларни болести.

И симптомите може да се разликуваат од оние што ги доживуваат мажите:

 • Несвест
 • Ниво на тешкотија или потешкотии со дишењето
 • Ненадејни промени во однесувањето
 • Халуцинации
 • Гадење или повраќање
 • Напади
 • Долготрајни икавици

Видови и причини за мозочен удар

Постојат два главни типа на мозочен удар: исхемичен и хеморагичен.

Исхемичниот мозочен удар, кој исто така е најчест, се јавува ако се згрутчи и се затвори артеријата и со тоа да го оневозможи протокот на крв, а хеморагичниот се јавува ако крвните садови се распаднат и крвта продира во околното ткиво.

Околу 85 проценти од мозочниот удар е исхемичен.

Ризични фактори

Одредени еколошки фактори и навики го зголемуваат ризикот од мозочен удар. Некои фактори на ризик можат да се излечат или да се контролираат, додека други фактори не можат.

Фактори кои не можат да се променат:

 • СЕМЕЈНАТА ИСТОРИЈА – Вашиот ризик од мозочен удар може да биде поголем ако родителите, бабите и дедовците претходно претрпеле мозочен удар.
 • СТАРОСТА – Мозочниот удар најчесто ги погодува оние постари од 65 години.
 • ПОЛОТ – Мозочниот удар повеќе ги напаѓа жените.
 • ЛИЧНАТА ИСТОРИЈА – Ако сте го имале, се зголемува веројатноста да го до доживеете повторно

Фактори кои можат да се променат:

 • ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК –  Високиот крвен притисок е главен ризичен фактор за мозочен удар
 • ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ
 • БОЛЕСТ НА СРЦЕТО
 • ДИЈАБЕТЕС
 • АНЕМИЈА

Други ризични фактори за мозочен удар

Одредени животни навики исто така може да го зголемат ризикот од мозочен удар:

 • ПУШЕЊЕТО
 • ЛОШАТА ИСХРАНА
 • ДЕБЕЛИНАТА
 • НЕАКТИВНОСТА
 • СТРЕСОТ И ДЕПРЕСИЈАТА
 • ГОЛЕМОТО КОЛИЧЕСТВО НА АЛКОХОЛ
8 Shares