Објавите на социјалните мрежи укажуваат на депресија

Се покажа дека луѓето со поголем ризик од депресија почесто го користат во објавите своето прво лице во еднина и често пишуваат за своите чувства

Анализата на објавата на социјалните мрежи може да открие знаци на депресија неколку месеци пред клиничките испитувања, студија спроведена на Универзитетот Стони Брук во Њујорк, спроведена со помош на софистициран софтвер.

Се покажало дека лицата со поголем ризик од депресија почесто го користат во објавите своето прво лице во еднина и почесто пишуваат за нивните чувства, осаменост и физичка болка.

Научниците ја истакнуваат потребата да се следи социјалната мрежа, во период од најмалку шест месеци за да се добијат сигурни резултати.

Ефективноста на нивниот пристап е потврдена на примерок од околу 700 испитаници и половина милион на Фејсбук.

Според податоците собрани во САД, депресијата е присутна кај 6% од луѓето, а се верува дека помалку од половина од депресивните лица ја добиваат потребната терапија.

Затоа, обрнете внимание на објавите на вашите пријатели … а исто така и на вашите!

0 Shares