Мигрантите веќе пет дена се обидуваат да влезат во Хрватска

Градоначалникот на Бихаќ, Шухрет Фазлиќ предупреди за евентуална радикализација на протестите на граѓаните поради миграционата криза.

Стотици бегалци и мигранти веќе пет дена се на граничниот премин Малевац кај Велика Кладуша, кој е сé уште затворен.

Мигрантите и бегалците, вклучувајќи и многу деца, поставуваа шатори на патот недалеку од граничниот премин, каде што спиеја една ноќ.

Тие бараат да им биде дозволено да влезат во Хрватска или во Европската унија, но хрватските власти потврдија дека граничниот премин нема да биде отворен додека се во близина мигранти и бегалци.

Ноќта, како што објави новинарката на Ал Џезира, Љиљана Смиљаниќ, одеше без проблеми и без инциденти.

Градоначалникот на Бихаќ, Шухрет Фазлиќ, исто така, објави дека е можно да се радикализираат протестите на граѓаните поради миграционата криза, бидејќи, како што рече, друг рационален и систематски пристап не помогна.

“Малку ми фалеше да тргнеме со остро, затоа што очигледно некои во Босна го разбираат само тој јазик” рече Фазлиќ.

Се обидоа да ја преминат границата

Претходно, полицијата на БиХ постави жолта лента на 100 метри од границата на Босна и Херцеговина со Хрватска и постави кордон.

Сè уште има мал број хрватски полицајци на мостот, кој се наоѓа на границата меѓу двете држави.

Портпаролката на граничната полиција на Босна и Херцеговина Санела Дујковиќ потсети дека мигрантите во средата вечерта се обиделе да се префрлат во Хрватска, со полициски службеници, но без физичка конфронтација.

“Имаше повредени. Најважно е дека станува збор за лесни телесни повреди. Повредени се тројца мигранти и тројца полицајци на Граничната полиција на Босна и Херцеговина” истакна Дујковиќ.

Повредените членови на граничната полиција, како што рече, беа вратени во кордон.

Мигрантите се вратени назад од Унско-Санскиот Кантон во Сараево.

“Се надеваме на најдобро решение, бидејќи ние навистина се грижиме за овие луѓе. И покрај фактот дека бројот на луѓе кои се овде е преполовен, сепак има одреден процент на жени и деца кои се тука две вечери “, додаде Дујковиќ, наведувајќи дека е во Велика Кладуша и раководството на Граничната полиција на Босна и Херцеговина.

Повеќе од 100 мигранти, кои во Унско-санскиот кантон пристигнаа со воз и автобус во средата вечер, веднаш беа вратени во Сараево. Со воз од Сараево, кој тргнал во средата во 16:00 часот, 69 мигранти заминаа во Бихаќ, додека автобус до Унско-санскиот кантон се обиде да префрли 57 мигранти.

Сите се префрлени во автобус и во минибус и се вратени назад, односно во новоотвореното засолниште за мигранти во близина на Сараево, по нивното пристигнување, без да бидат притворени.

1 Shares