ГАЛЕРИЈА: Американците воодушевени: Архитектурата на Тито е чудесна

Требаше да поминат речиси 30 години од распадот на Југославија за да сфати светската архитектонска елита дека поранешната држава имаше посебен стил во проектирањето

Истакнатото списание “Њујоркер” објави одличен текст во кој ја контекстуализира архитектурата на самоуправниот социјализам во Југославија и објаснува зошто оваа архитектура не беше добро позната во светот досега, а е толку неверојатна.

Во близина на Историскиот музеј на Босна и Херцеговина во Сараево, се наоѓа кафуле наречено Тито. Внатре, бронзената биста на Јосип Броз Тито, изложена е во црвената соба, украсена со воена опрема од Втората светска војна. Светилките се направени од воени шлемови.

Тоа е забавно, всушност кич место, кое се наоѓа во најубавата и најбогата модернистичка зграда во градот. Порано позната како Музеј на револуцијата, зградата се состои од слепа мермерна плоча која изгледа како плови над застакленото приземје.

Довршена е во 1963 година а беше дизајнирана од Борис Магаш, заедно со Едо Шмидхен и Радован Хорват во меѓународен стил.

Денес зградата е далеку од нејзината радосна историја. Мрачната фасада е како насмевка полна со скршени заби. Гледајќи дека зградата се појавува во новата изложба на њујоршкото MoMа насловена “Кон конкретна утопија: Архитектура во Југославија 1948-1980”, првата помисла беше дека она што беше во Сараево би можело да помогне да се реновира наскоро. Тоа ќе биде среќен исход, но тука има многу други улоги.

За кустосите, целта е југословенскиот модернизам да го најде своето место во архитектонскиот канон – кој, во секој случај, го прави МоМа повеќе од кој било музеј. Иако не постои сомнеж дека извонредното производство на социјалистичка Југославија го заслужува тоа место, постои ризик оваа архитектура да не биде целосно апсорбирана.

Она што недостасува во оваа изложба е политичката содржина. Во случајот со Југославија, постојат многу причини да се доведе во прашање обновениот интерес, бидејќи архитектурата воедно е и одраз на големиот политички експеримент на модерното време.

Југославија го дефинира своето позиционирање “помеѓу”. Таа е основана по Втората светска војна, како на Федеративна Народна Република Југославија, која го почна животот како советска “лепенка” , но во 1948 година, Тито ги прекина односите со Сталинизмот и почна да ја трансформира земјата.

Она што се појави беше политичкиот ентитет што не беше тоталитарен комунизам, но ниту капиталистичката демократија, туку нешто во средината – би можеле да го наречеме пазарен социјализам.

Центарот на овој “трет начин” на социјализмот беше “работна самоуправа”. Тито беше анти-сталинистички, либерален децентрализатор кој веруваше во “задушување на државата”.

Самоуправувањето значело пренесување одредена моќ на работникот во колектив – не само во фабриките, туку и во секоја компанија, па дури и во архитектонската практика. Можеби тоа беше еднопартиска држава, но тоа беше, исто така, најдлабокиот напор за постигнување на популарно самоуправување.

Затоа Југославија беше оваа чудна комунистичка држава со трговски центри, пристоен животен стандард, релативно лесен граничен премин и британски комедии на телевизија.

Тоа не значи дека беше утопија. Се распадна под сериозноста на контроверзијата и ендемичните етнички прашања, но Југославија, сепак, не беше комунистичка земја, бидејќи така ја подразбира секој просечен Американец.

 

Фактот дека овој “трет начин” преживеал во 80-тите години на минатиот век, има врска со фактот дека ги прифатиле Советите наместо да го наметнат својот социјализам како што беше во Источна Европа. Делумно поради тоа што југословенските партизани ја ослободија земјата од нацистите без многу потреба за интервенција на Црвената армија.

Воените достигнувања, по цена од еден милион мртви, се исто така една од причините зошто југословенската архитектура почна да привлекува поголемо внимание. Во текот на 2013 година, фотографиите од овие споменици, кои главно ја означуваа победата над фашизмот, почнаа да се шират на Интернет.

Овие апстрактни згради се претставени на пошироката јавност како кога една изгубена цивилизација одеднаш носи нов архитектонски јазик.

Точно е дека многу големи таленти, меѓу кои и уметниците на Војин Бакиќ и Богдан Богдановиќ, беа привлечени од создавањето на овие извонредни пејзажи. Тие исто така беа еден вид иконографија за градење на нацијата, точка на колективна гордост и солидарност. Познавањето на сегашната ситуација – кога архитектурата е целосно приватизирана – постои архитектура на самоуправување.

Според Едвард Кардељ, главниот теоретичар за самоуправување, системот понудил “длабока културна и етичка револуција, трансформација на целата свест на работниците”. Имајќи во предвид дека Југославија беше недоволно развиена, главно со аграрна економија пред војната, задачата за реконструкција и модернизација не беше само физичка, туку и ментална. Човек не може да се потпре на работниците самостојно да управуваат без образование.

Затоа, една од клучните области на напорите за обнова беа училиштата, од детска градинка до т.н. Работнички универзитети. До 1959 година имаше сто дваесет и девет такви универзитети, од кои најубавите беа во срцето на Загреб, главниот град на Хрватска. Дизајнирано од Радован Никшиќ и Нинослав Кучан, тоа беше парагон на модернистички стил.

Тито беше доволно импресиониран што во 1963 година, кога односите со СССР малку попуштија, тој го донесе Хрушчов таму за да му ги покаже достигнувањата на неговиот не-советски социјализам.

Овој поттик за образование вклучува културни центри и музеи. Некои од нив беа одлично оригинално толкување на овие видови згради, како што е убавиот Музеј на современа уметност во Белград, дизајниран од Иван Антиќ и Иванка Распоповиќ. Се состоеше од решетка од кристални форми со прозорци на аголни покриви, што беше впечатлив симбол на верувањето на земјата во современата уметност и архитектура.

На почетокот, а особено по протерувањето на Југославија од страна на Коминформата, во 1948 година, властите го отфрлија социјалистичкиот реализам, што беше потпишан во САД како неспособен да претставува прогресивно општество. Влијанијата на европскиот и американскиот модернизам имаат големо влијание врз југословенските архитекти, од кои многумина се образовани на Запад и докажаа дека можат да дадат оригинален придонес кон овој дискурс.

Во 1958 година, Венцислав Рихтер се претстави на оваа светска сцена со овој уникатен бренд на модернизмот, со дизајнирање на Југословенски павилјон на Светскиот саем во Брисел.

Оваа комплицирана структура е вежба во елеганцијата и јасноста и се уште е во употреба, како колеџ во еден мал белгиски град. И дека архитектурата во Југославија отстапува од архитектонската култура зад железната завеса, забележано е и од Харисон Салисбери, поранешен шеф на канцеларијата на Москва на магазинот Тајм, кој во 1957 година, кој една година помина на Балканот.

“Посетителот од Источна Европа, на кој прошетката во Белград му наликува како излегување од сложената бетонска касарна во светлиот и креативен свет на пастелни згради, летечки чинии и италијански тераси”, напиша тој.

Навистина, за прв пат сфатил дека архитектонскиот проект на социјалистичката Југославија бил во своја сопствена категорија. Одејќи низ авенијата на Нов Белград, со своите редови од бетонски блокови на кулите, во почетокот не постоеше архитектура што ќе го привлечеше неговото внимание. Во повеќето од масовните проекти за домување што ги посетил, дали во Европа, Јужна Америка, Њујорк или во Москва, веројатно бил свесен за една од две работи: класа или запоставување (а често и двете).

Во Нов Белград немаше класни разлики, бидејќи не беше социјално домување; тоа е само домување. Многу од херојските проекти за домување на Запад станаа гетоизирани или останаа во занемареност – некои се уништени. Овде тие не беа повторувачки, масовно произведени станбени блокови на руските микро-југозападни предградија. И тие беа повеќе социјално идеалистички од Запад, а во исто време повеќе архитектонски инвентивни од Истокот.

Во Југославија, правото на домување беше пропишано со закон. Сепак, два фактори ги истакнаа своите напори за изградба на масовно домување од оние во другите социјалистички земји. Првиот беше тоа што тоа не беше само централизирано државно градежно сместување.

Всушност, според новите закони, во 1960 година, бумот за домување беше стимулиран од самоуправувачките фирми за изградба на домови, со цел да се задоволи пазарот на институции кои бараат домови на своите вработени.

Тоа беше субвенционирано од државата, но таа немаше право на тој имот, бидејќи беше во “социјална сопственост”. Второ, југословенското домување не беше стандардизирано. Во секој случај, сигурно биле вградени системи за собирање, но тие биле многу флексибилни и поттикнати различни типови на станови, наспроти Хрушчовата Русија и стандардизирани блокови кои не им оставиле на архитектите никаква слобода, освен да ги организираат во пејзажот.

Повеќето од населените места во Југославија – всушност, повеќето од главните градби на сите воопшто- беа резултат на архитектонски тендери, што беше втора причина зошто изгледот беше толку разновиден.

Како што словенечкиот архитект неодамна разговараше со мене, таквите нивоа на хармонизиран дизајн без масовно производство всушност не беа остварливи, но тоа се случи. Имаше и многу размислување за становите. Наместо униформност, индивидуализмот беше поттикнат. Отворени, флексибилни, тие беа многу популарни, со подвижни преградни ѕидови и повеќенаменски простории – сите идеи што остануваат актуелни.

Квалитетот на овие станови беше една од највисоките точки на југословенската самоуправа. И тоа резултираше со модерност втемелена во националната психа. Јас секогаш ќе се сеќавам на мајката на еден пријател од Сараево кога ја посетила својата ќерка во Лондон и да биде пресреќна што ја нашла во зградата, а не во еден од оние старите викторијански куќи – симбол на лондонскиот снобизам.

Белград го следеше класичниот корбизјевски модел на облакодери поставени во паркот, а потоа во Сплит се разви нов пристап за урбанистичко планирање. Современиот дел на градот, познат како Сплит 3, бил изграден во седумдесеттите години за да се сместат педесет илјади луѓе. Тука голем број на различни архитекти придонесоа за чистиот распоред на наметнување станбени блокови.

Една од нив е посебно поставена од Иво Радиќ – со позлатен штитник, како да е од “Блејд Ранер”. Сепак, она што е забележливо во Сплит 3 е дека целата шема е поврзана со убави, пешачки улици и локален далматински камен. Хрватското крајбрежје сега е местото каде што истокот и западот се спојуваат на плажата.

Магазинот “Life” во 1966 година напиша дека Југославија е “долгогодишен политички непријател на комунистичкиот свет, а сега стана конкурентен западен стил на туризам, кој е позитивно еретичен”. Таа година, се очекувале три милиони туристи, вклучувајќи стотици илјади Американци.

Оваа земја секако ја направи уникатна во “комунистичкиот свет”, но повторно, социјалниот пристап кон изградба на нови хотели и одморалишта ги означи со политичка филозофија. Хотелите се дизајнирани да бидат отворени и слободни и да поттикнуваат вклучување и учество – далеку од “ексклузивистите” на денешницата.

Дури и во врвниот хотелски комплекс Халудово, дизајниран од Борис Магаш (со инвестиција на издавачот на Пентхаус, Боб Гучионе), на островот Крк локалните жители можат да се дружат со светски познати личности. Големото достигнување на Југославија беше во состојба да го задржи колективизмот и индивидуализмот во некој вид на рамнотежа.

Самоуправувањето не беше совршено – имаше бирократија и тие се обидуваа да наградат некоја партија со опрема повеќе од другите, но сепак овозможи раст и прогресивна компанија со расположлив доход и пристап до стока за широка потрошувачка.

Ако MoMa го погоди моментот за оваа изложба, тоа е затоа што го изгубивме чувството како би можело да изгледа рамнотежата помеѓу социјалната и индивидуалната. Исто така заборавивме дека алтернативните политички системи се можни.

Заинтересирани за форми на директна демократија или заедница, Југославија останува интересна. Прво, изложбата нè потсетува дека дизајнот може да биде средство за општествен напредок. Можеби причината е дека архитектурата на самоуправувањето му требаше толку долго за да го препознае, што е тешко да се категоризира.

Нема преовладувачки стил. Модернизмот несомнено беше корисен инструмент за создавање на Југославија, федерација на шест републики и две автономни провинции, заедно. Но, пристапите беа исклучително разновидни. Под силно влијание на меѓународниот стил, но имаше и силно чувство за регионализам.

Јурај Нејдхардт, студент на Ле Корбизје, дизајнираше воглавно неструктуриран главен план за Сараево кој ја привлече историската архитектура на градот. Во својата книга “Архитектура на Босна и патот кон современоста” од 1957 година тој тврди дека со својот колега, архитект Душан Грабријан, дека традиционалната отоманска архитектура на Босна започнала со многу принципи на модернизмот.

Алас, зградата на Нејдхардт за босанско-херцеговскиот Парламент во Сараево беше гранатирана за време на опсадата од 1992 до 1996 година, а неговата кула подоцна беше обоена со сино-зелено стакло. Денес, новите градски знаменитости се трговски центри или огромни џамии платени од земјите во Заливот.

Во 80-тите, во хумористичното шоу “Топ листа надреалиста”, постои скеч на момче кое оди на локален пазар за да купи архитектонски план. Продавачот зад пултот му ги нуди своите цртежи по килограм, како говедско месо: “Пробајте го ова, свежо е!”
Лесно беше да се предвиди што ќе се случи со Сараево и другите градови во поранешна Југославија во изминатата деценија. Можно е да се биде носталгичен за местото и времето. Во случајот на југословенскиот модернизам и прогресивните идеали кои го поддржаа, се појавува носталгија за тој непогрешлив момент.

За идејата дека постојат политички алтернативи. Како што некогаш пишуваше критичарот и уметник Светлана Боим, “Новите утопии не се ниту политички ниту уметнички, туку технолошки и економски. Што се однесува до политиката и филозофијата, тие играат мала улога во имагинацијата на иднината”.

8 Shares