9 работи што ќе го променат вашиот живот на подобро – Засекогаш!

Единствената постојана работа во нашите животи е промената. Не можеме да ја избегнеме и колку повеќе и се спротивставуваме – животот станува потежок. Ќе ве најде, ве предизвикува и ќе ве присили да преиспитате како го живеете вашиот живот.

„Промената е закон на животот и оние што гледаат само во минатото или сегашноста сигурно ќе ја промашат иднината.“ ~ F.он Кенеди

Опкружени сме со промени и тоа е една работа што има најдраматично влијание врз нашите животи. Промената има можност да ве стигне во одреден момент од вашиот живот.

Промената може да дојде во нашите животи како резултат на криза, како резултат на избори или случајно. Во секој случај, сите сме соочени со избор – дали ќе направиме промена или не? Секогаш е подобро да направите промена во вашиот живот, да одлучите за тоа пред да бидеме принудени.

Ние, сепак, не можеме да избегнеме неочекувани настани во нашите животи затоа што овие настани претставуваат предизвик во нашите животи. Она што можеме да го контролираме кога се соочуваме со овие предизвици е начинот на кој одговараме на нив. Нашата моќ на избор ни овозможува да активираме позитивни промени во нашите животи.

Еве 9 работи што можете да ги направите во вашиот живот и кои ќе го променат вашиот живот на подобро, засекогаш:

1. Пронајдете смисла во животот

Одвојте време и обидете се да откриете што е важно за вас во животот и зошто. Што е тоа што сакате да го постигнете во животот? Кои се вашите соништа? Што те прави среќен?

Вашата смисла во животот ви дава цел и поставува насока како сакате да го живеете вашиот живот. Ако не најдете смисла, ќе го поминете остатокот од животот талкајќи низ животот бесцелно без насока, фокус или цел.

2. Направете список со желби

Кога бевме деца, фантазиравме цело време. Бевме вешти во сонување и визуелизација. Мислевме дека сè е можно. Растејќи ја изгубивме способноста да фантазираме. Нашите соништа станаа невидливи и почнавме да чувствуваме дека е невозможно да ги оствариме нашите соништа.

Списокот на желби е одличен начин да започнете повторно да верувате во вашите соништа. Ако ги набљудуваме нашите соништа на мапата на желби секој ден, ќе внесеме соништа во нашите животи. Нашите соништа ќе станат реални и ќе почнеме да веруваме во можноста да ги постигнеме тие соништа.

3. Поставете цели да ги остварите вашите соништа

Штом знаете што е важно во вашиот живот и кој е вашиот животен сон, треба да поставите долгорочни, среднорочни и краткорочни цели. Тие ќе ви овозможат да ги остварите вашите соништа.

Запомнете дека исто така можете да ги промените целите. Бидете секогаш флексибилни со поставувањето и постигнувањето на своите цели, бидејќи како што се менува животот, се менуваат и вашите цели. Ова се мали чекори што ќе предизвикаат „моментум“ промени во вашиот живот.

4. Ослободете се од жалењето

Жалењето само ве враќа назад. Жалењето му припаѓа на минатото и ако го поминете целото време размислувајќи за минатото, ќе ви недостасува сегашноста и иднината. Не можете да го промените она што сте го сториле или не сте го направиле во минатото, затоа – пуштете се.

Единственото нешто над кое имате контрола е – сега, вие избирате како ќе го живеете својот живот во сегашноста и иднината.

Еве „вежба со балон“. Каков вид на вежба е тоа?

Многу е едноставно – земете онолку балони колку што ви требаат. Напишете по една работа за која жалите, и оставете го балонот да лета далеку. Додека балонот лета сè подалеку во небото, вечно збогувајте се на тоа жалење. Тоа е едноставна и моќна вежба што може да го промени начинот на кој го живееме нашиот живот.

5. Започнете да живеете добро балансиран живот

Нашето здравје не останува исто. Физичката, емоционалната и духовната состојба се менуваат со возраста. Но, можеме да контролираме како ги храниме нашиот ум и нашето тело. Избалансиран и здрав живот ја гради нашата еластичност кон физичките промени на нашето тело.

Вежбањето е најдобриот начин на кој можеме да постигнеме позитивен и оптимистички став кон животот. Здравиот, избалансиран живот со многу вежбање е начин на живот што несомнено ќе ви даде задоволен и исполнет живот

6. Соочете се со вашите стравови

Лесно е да се игнорираат нашите стравови и да се надеваме дека ќе исчезнат. За жал, не работи тоа на тој начин. Ако сакате да го промените вашиот живот, мора да научите да ги надминувате вашите стравови за да не можат да ве контролираат.

Нашите стравови се само нереални мисли во нашиот ум, за кои на крајот почнавме да веруваме дека се вистинити. Нашите стравови не спречуваат да ги живееме нашите животи во целост. Знаеме дека нашите стравови ги контролираат нашите животи кога се чувствуваме незадоволни и неисполнети.

Откако ќе се соочиме со нашите стравови, ќе ја вратиме нашата моќ и ќе избереме како сакаме да ги живееме нашите животи и кога ќе го направиме тоа, ќе ги смениме нашите животи засекогаш.

8. Живеј во моментот

Многумина од нас имаат тенденција да мислат дека тревата е позелена од другата страна. Но, кога ќе стигнеме на другата страна на оградата, сфаќаме дека тоа не е така. Мотивацијата да ги смениме нашите животи доаѓа од нашата желба да бидеме среќни. Честопати сме толку фокусирани на барање среќа што всушност ни недостасува радоста да живееме во сегашниот момент.

Ние станавме толку оптоварени со сите наши проблеми и незадоволство во сегашноста што ни недостасува скапоцената убавина на моментот. Кога седиме на плажа и јадеме сладолед со нашиот најдобар пријател или партнер – тоа е момент на среќа.

Кога изразуваме благодарност и ги цениме работите секој ден – тоа е искуство на среќа во сегашниот момент. Помагањето на сиромашните ни носи радост и среќа. Не пропуштајте ги овие моменти поради премногу фокусирање на вашата потрага по среќа.

9. Искусете ја радоста од учењето

Секој пат кога ќе научите нешто ново, добивате повеќе знаење, а со повеќе знаење доаѓа и поголема самодоверба. Учењето ни помага да бидеме прилагодливи и флексибилни за нови ситуации. Учењето нè охрабрува да бидеме покреативни и иновативни во размислувањето.

Читањето книги е одличен начин да научите. За целосно прифаќање на радоста од учењето, никогаш не престанувајте да читате или да барате знаење.

Учењето им дава значење на нашите животи, и токму тоа ги прави нашите животи вредни.

1 Shares