9 “корисни” финансиски совети кои честопати се погрешни

Интернетот е преполн со “корисни” совети за како да заштедите пари, да се збогатите, паметно да инвестирате и слично.

Сепак, повеќето од овие совети не функционираат во реалниот живот, а некои од нив може да ви наштетат, бидејќи станува збор за измама.

Ние направивме листа на 9 најчесто погрешни финансиски совети за да им помогнеме на читателите да избегнуваат замки и правилно да управуваат со своите пари.

9. Ослободете се од вашиот стар автомобил што е можно поскоро

Овој совет е лош, бидејќи стариот автомобил треба да се реши само ако неговото одржување чини повеќе од купувањето на нов, а тоа се случува само по години и години на постојана употреба.

Колку е точна оваа година во бројки, тешко е да се каже, бидејќи зависи од моделот на автомобилот и колку се одржува, а многу автомобили работат блескаво дури и во нивните “зрели” години.

8. Избегнувајте ги кредитните картички онолку колку што можете

Ова не е затоа што ќе ја потрошите готовината што е во ваши раце, туку парите на вашата кредитна картичка. Друга предност на картичката е што можете да видите што точно и колку можете да потрошите на екранот, а ова може да ви помогне да направите квалитетно лично финансирање.

Кога користите кредитна картичка, држете се до важното правило: секогаш покривајте го целиот минус, плаќајте долгови и сметки, а потоа трошете пари.

7. Купувајте работи однапред на попусти и акции

Размислете за ова бидејќи неодамнешните студии покажуваат дека на попусти и акции луѓето всушност купуваат работи што не им се потребни. Дури и полошо е ако купувате акции како “Земи три, плати два”. Трговците ја користат евтината психологија бидејќи знаат дека купувачите сакаат бесплатни работи, иако се со слаб квалитет.

6. Инвестирајте, брзо ќе се збогатите

Ова може да биде најлошото од сите лоши финансиски совети на интернет. Творците на овој вид совети, кои ги тераат луѓето на неодговорно инвестирање, често се лажни финансиски гуруа. Инвеститорите создаваат финансиски балон, кој наскоро пука и остава изненадувачки празни џебови за “инвеститорите“.

Запомнете, ако некој ви ветува добар профит со инвестирање, бара да ги запознаете пријателите со бизнисот и да инвестирате мала сума пари, тоа веројатно е измама.

5. Инвестирајте во недвижен имот

Иако бизнисот со недвижнини на прв поглед го прави сигурен профит, размислете повторно. Недвижностите бараат голема грижа, а како и кај децата, колку недвижниот имот е поголем, толку е поголема и грижата.

Она што ви се чинеше дека е чиста добивка, ќе заглави во одржување, просторно планирање, даноци…

Сонот за сопствената недвижност може да стане кошмар ако излезе дека не можете да го отплатите станбениот кредит, а она што следува, особено во нашата земја, е добро познато за вас.

4. Кога ќе земете заем, неопходно е да земете осигурување

Ова се, исто така, глупости кои ќе ви бидат понудени на преговорите за заем од секоја банка под изговор дека во случај да не можете да го платите кредитот, осигурувањето покрива дел од долгот.

Сепак, на овој начин ќе ве наведат дека кога ќе ангажирате заем, ќе го зголемите вашиот долг кон банката.

Во повеќето случаи, немате законска обврска да земете заем и да ви следи осигурување, но земајте ги во предвид ризиците како што се ненадејна смрт или болест пред да ја донесете конечната одлука.

3. Ако позајмувате пари, позајмете ги од пријателите и семејството отколку од банка

Ако сте во големи финансиски проблеми, позајмувањето пари од блиските луѓе често доведува до влошување на односите со нив, и тоа баш во моментот кога вашата емоционална помош е најпотребна.

Покрај тоа, луѓето што им должите потсвесно ќе настојуваат да управуваат со вашите трошоци и постојано ќе ве прашуваат кога ќе ги вратите, што им дава некаков вид на власт над вас.

2. Присуствувајте на деловни семинари, корисни се

Понекогаш и не се, бидејќи ретко единствената личност што има корист од нив е самопрогласениот финансиски “експерт“ кој го одржува. Ако веќе се одлучите за ваков семинар, задолжително проверете која е личноста што го води, кој го организира… Ако станува збор за еминентни експерти, сигурни сте.

1. Направете баш сè сами и со свои раце за да заштедите пари

Јасно е дека секој од нас е способен да биде сам свој мајстор. Сепак, запрашајте се колку време и пари сте потрошиле работејќи со вашите раце некоја работа што би била подобро направена со ангажирање на професионалец?

Верувајте им на професионалците. Ова ќе ви заштеди и време и пари.

2 Shares