8 Дена по Операцијата му Пронашле Протези во Грлото

Мажот првично бил испратен дома и му препишале миење на устата, антибиотици и стероиди.

Не само во Македонија се прават овакви слични грешки како што често помислуваме. Пензионер мина осум дена со протезите – составени од метална плоча и три предни заби – заглавени во грлото по операцијата.

72-годишниот анонимен маж имал операција во неименувана болница за да отстрани безопасна грутка во стомачниот предел, но шест дена подоцна морала да се врати во А & Е.

Тој се пожалил на крв во устата, голтајќи тешкотии и болка, што го спречиле да јаде цврста храна, се вели во извештајот во медицинскиот весник „БМЈ“.

Мажот бил испратен дома и му биле препишани миење на устата, антибиотици и стероиди за да се третираат, како што сметаат лекарите, ефектите од цевката низ грлото за време на операцијата и респираторна инфекција.

Но, два дена подоцна, пензионираниот електричар се врати во A&E со влошувачки симптоми – не можејќи да проголта ниту еден лек и бил примен со сомнителна пневмонија.

Докторите тогаш откриле дека има полукружен предмет легнат низ неговите гласни акорди, што предизвикало внатрешно оток и плускавци.

Во извештајот се вели: „На објаснувањето на ова за пациентот, тој откри дека неговите протези биле изгубени за време на неговиот прием на општа хирургија осум дена порано и се состоеле од метална плочка за покривот и три предни заби“.

Х-зраците потврдија дека ова е туѓо тело сместено во грлото – тој бил однесен на итна операција.

Како и да е, крвавењето го натерало да се врати уште еднаш шест дена подоцна, проследено со втора посета 10 дена после тоа, а трета шест дена откако повторно била испразнета.

Тестовите покажаа дека имал внатрешно ткиво на раните околу местото на плускавото, кое лекарите потоа го третирале со каутеризирање за да спречат понатамошно крварење.

Мажот исто така барал трансфузија на крв затоа што изгубил толку многу крв.

Но, неговото тешко искушение беше далеку од готово.
Девет дена откако бил отпуштен уште еднаш, се вратил со понатамошно крварење за кое е потребна итна операција, бидејќи изворот на крварењето е искината артерија во раната.

Според извештајот, прегледот една недела по постапката покажа дека ткивото се лекува, а шест недели после тоа мажот немал потреба од понатамошна итна помош.

Сепак, авторите на извештајот наведуваат дека ова не е прв степен на протези се вдишуваат додека се администрира анестетик.

„Нема утврдени национални упатства за тоа како треба да се управуваат протезите за време на анестезијата, но познато е дека оставањето протези во текот на вентилацијата со вреќи-маски овозможува подобра заптивка за време на индукцијата, и затоа, многу болници дозволуваат протезите да се отстранат веднаш пред интубацијата , сè додека тоа е јасно документирано “, се додава во извештајот.

Според авторите, точките за учење од инцидентот вклучуваат јасно документирање пред и по секоја постапка за присуство на какви било протези или лажни заби, при што сите членови на хируршкиот тим биле свесни за тоа што треба да се направи со нив.

0 Shares